Războiul foarte rece. E America pregătită pentru un război cu Rusia în Arctica?

Războiul foarte rece. E America pregătită pentru un război cu Rusia în Arctica?

Rusia își intensifică operațiunile militare în Arctica, iar un fost specialist de la Pentagon încearcă să afle dacă SUA sunt pregătite pentru o competiție - și chiar un război - cu Rusia în această zonă.

Kris Osborn, editor pentru probleme de apărare la National Interest și fost Expert la Pentagon în achiziții, logistică și tehnologie dă alarma cu privire la mutările Kremlinului în Arctica.

Rusia a construit baze militare în Arctica și desfășoară pe scară largă operațiuni de patrulare și instrucție în această regiune, spune specialistul. Și, deși nimeni nu vrea să deschidă focul printre pinguini și urși polari, o mulțime de militari din întreaga lume se antrenează pentru un război în zona arctică.

Pregătirea de trupe pentru Arctica a fost și continuă să fie pentru Pentagon un domeniu prioritar în ultimii ani, iar Strategia de luptă în Arctica a fost revizuită și adăugită. Recent, Marina SUA a încheiat un exercițiu militar alături de Norvegia, numit „Exercise Reindeer II”. Forțele americane și cele din Brigada Nord a Norvegiei au căutat să-și îmbunătățească interoperabilitatea și capacitatea de a desfășura misiuni în zone cu climă foarte rece.

„Pușcașii marini și militarii din Marină au învățat cum să supraviețuiască și să lupte în iarna arctică”, a declarat lt. col. Ryan Gordinier, comandant al Batalionului 3, din Regimentul de Marină 6. Același batalion se va întoarce, în ianuarie 2021, în Norvegia, pentru noi exerciții la care vor participa circa o mie de militari.

Ne puteți urmări și pe Google News

O cooperare între SUA și Norvegia este de importanță critică pentru interesul Pentagonului de a contracara avansul vizibil și binecunoscut al Rusiei în zona Arcticii, mai scrie specialistul militar. Kremlinul nu doar că are un număr mare de spărgătoare de gheață, dar beneficiază și de rute de legătură între continent și zona arctică prin Marea Nordului.

Cursa cercetării

Mai mult, faptul că Rusia și-a construit baze militare în Arctica și a desfășurat un mare număr de misiuni militare în Arcitca este de natură să oblige SUA la pregătiri mai ample pentru a contracara poziția Kremlinului și influența sa strategică în zonele apropiate.

U.S. Navy și-a actualizat foaia de parcurs pentru Arctica și a cerut noi cercetări științifice și tehnologice pentru a dezvolta arme și echipamente care să reziste la vremea foarte rece. Biroul pentru cercetări navale (ONR) și alte entități se află în plin proces de cercetare a unor arme, senzori și tipuri de cocă pentru nave care să reziste la temperaturi periculoase.

Urgența acestor cercetări este crescută și de pericolul topirii calotei glaciare, astfel că SUA trebuie să se pregătească pentru o activitate mult mai intensă în Arctica începând din 2030.