Scandal în Pennsylvania: Bomba care poate arunca în aer alegerile din SUA

Scandal în Pennsylvania: Bomba care poate arunca în aer alegerile din SUA Mike Pence Sursa foto. EVZ

Ultimele evenimente demonstrează că în Pennsylvania este o debandadă electorală, în care nimeni nu știe câți alegători sunt pe liste și câți au votat.

Pennsylvania, unul dintre statele decisive pentru soarta alegerilor din SUA, nu știe exact câți cetățeni au votat pe 3 noiembrie, pe fondul acuzațiilor la adresa discrepanțelor dintre buletinele de vot și listele electorale.

Pennsylvania a fost readusă în centrul atenției săptămâna aceasta, când un grup de reprezentanți Republicani ai statului au afirmat că au descoperit „diferențe îngrijorătoare între numărul total al voturilor numărate și numărul total al alegătorilor care au votat” luna trecută.

Mai multe voturi decât alegători

„O comparație a rezultatelor oficiale ale alegerilor din districte cu numărul total al alegătorilor care au votat pe 3 noiembrie 2020, așa cum a fost înregistrat de Departamentul de Stat, arată că 6.962.607 de voturi ar fi fost exprimate”, potrivit unui comunicat de presă, „în timp ce evidențele sistemului DoS/SURE arată că au votat doar 6.760.230 de alegători”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceea ce înseamnă că sunt cu peste 200.000 de voturi mai multe decât alegători înregistrați/

SURE este Statewide Uniform Registry of Electors, baza de date cu alegători a statului. Ea este gestionată de Biroul de stat al Securității Alegerilor și Tehnologiei, el însuși administrat de Departamentul de Stat.

Nimeni nu știe câți au votat

Departamentul de Stat din Pennsylvania contestă cu tărie afirmațiile reprezentanților în privința discrepanțelor, purtătoarea de cuvânt Wanda Murren numindu-le „o analiză neinformată și neprofesionistă combinată cu o fundamentală lipsă de cunoștințe privind administrația electorală”.

„Această dezinformare evidentă este caracteristica atâtor afirmații despre alegerile prezidențiale din acest an”, a mai spus Murren, citată de Just the News, numind acuzațiile „total lipsite de temei”.

Totuși, deși au trecut aproape două luni de la alegeri, Murren recunoaște că statul Pennsylvania nu știe încă exact câți alegători au votat.

Ea spune:

„Nu știm ce date au folosit reprezentanții. Însă singura modalitate de a determina numărul de alegători care au votat în noiembrie de la sistemul SURE este prin intermediul istoricului votărilor.”

„În acest moment”, spune Murren, „încă mai sunt câteva districte care nu au înregistrat în totalitate istoricul votărilor în sistemul SURE. Aceste districte, printre care se află Philadelphia, Allegheny, Butler și Cambria, reprezintă un număr important de alegători.”

Statul se spală pe mâini

Întrebată de Just the News cum Departamentul de Stat a validat rezultatul alegerilor fără a ști câți alegători au votat, Murren a răspuns:

„Fiecare district validează numărul total de voturi pentru fiecare candidat. Validarea de către secretarul de stat se bazează pe validările fiecărui district. În Pennsylvania, districtele sunt cele autorizate să gestioneze toate aspectele alegerilor – de la înscrierea alegătorilor la solicitarea voturilor de la ei.”

Bombă de stat

Pennsylvania, un stat cheie mare, cu 20 de voturi în Colegiul Electoral, din cele 270 de care are nevoie un candidat pentru a câștiga președinția SUA, a fost în centrul controverselor după alegerile din 3 noiembrie.

Acest stat a fost nominalizat, împreună cu alte trei, în cadrul acțiunii juridice a statului Texas la Curtea Supremă de Justiție.

Pennsylvania a fost acuzat și de echipa juridică a lui Trump că a avut un sistem electoral neunitar, mai multe districte adoptând schimbări de ultim minut în regulamentul electoral în ceea ce privește procedurile de primire și înregistrare a voturilor.

Statul a fost acuzat și pentru tratamentul său față de observatori, împiedicați să supravegheze corespunzător numărarea voturilor.

Situația scandaloasă din Pennsylvania dă apă la moară tentativei președintelui Trump de a răsturna soarta alegerilor pe 6 ianuarie, atunci când Congresul trebuie să valideze rezultatul alegerilor.

Pennsylvania este unul dintre cele șapte state care au trimis liste alternative cu electori în favoarea lui Trump, Congresul fiind cel care va decide care dintre liste este luată oficial în considerare.

La acea ședință, vicepreședintele Mike Pence, care este și președintele Senatului, va avea un cuvânt greu de spus, care poate fi decisiv.