Evenimentul Zilei > International > Trump îl detronează pe Obama în topul „Bărbatul cel mai admirat”
Trump îl detronează pe Obama în topul „Bărbatul cel mai admirat”

Trump îl detronează pe Obama în topul „Bărbatul cel mai admirat”

Donald Trump se află în fruntea anchetei anuale privind „bărbatul cel mai admirat de Statele Unite”, punând astfel capăt unui șir de 12 victorii consecutive ale predecesorului său la Casa Albă, Barack Obama.

Casa de sondare a opiniei publice Gallup le-a cerut americanilor de 76 de ori, începând cu 1946, să îl propună pe bărbatul pe care îl admiră cel mai mult în lume, președintele SUA câștigând de 60 de ori.

Nu toți președinții au avut succes. Astfel, Harry Truman, Lyndon Johnson, Richard Nixon, Jimmy Carter și George W. Bush au fost cu toții înfrânți măcar o dată în cursul mandatului lor.

În anii trecuți, nici președintele Donald Trump nu a câștigat, fiind depășit de Barack Obama, care s-a aflat de 12 ori consecutiv în fruntea listei. O performanță egalată doar de fostul președinte Dwight Eisenhower.

Anul acesta, însă, 18% dintre respondenți l-au nominalizat pe Trump, față de numai 15% pe Obama.

Top 10 este completat de Joe Biden (6%), doctorul infecționist Anthony Fauci (3%), Papa Francisc (2%), urmați de Dalai Lama, baschetbalistul LeBron James, senatorul Bernie Sander, Bill Gates și Elon Musk (toți cu câte 1%).

Fosta primă doamnă Michelle Obama a câștigat întrecerea pentru cea mai admirată femeie de către americani, cu 10% din voturi.

Melania pe locul III

Ea a fost urmată de Kamala Harris (6%), prima doamnă Melania Trump (4%), realizatoarea TV Oprah Winfrey (3%), cancelarul german Angela Merkel (2%), fostul secretar de stat Hillary Clinton (2%), membra Camerei Reprezentanților Alexandra Ocasio-Cortez, steaua neo-marxiștilor Democrați (2%), Regina Elisabeta a Marii Britanii (2%), judecătoarea de la Curtea Supremă de Justiție a SUA, Amy Coney Barrett (1%) și activista pentru mediu Greta Thunberg (1%).

Concursul de „cea mai admirată femeie” s-a desfășurat de 71 de ori de-a lungul timpului, fiind câștigat de o actuală sau fostă primă doamnă de 57 de ori.

Potrivit Gallup, partizanii politici „tind să nominalizeze figuri publice apropiate de partidul lor”.

Donald Trump a fost în mod deosebit popular printre Republicanii înregistrați, obținând 48% din sufragiile acestui grup. Nici o altă personalitate nu a primit mai mult de 2% din partea Republicanilor.

Barack Obama a primit 32% din partea Democraților, față de 41% anul trecut, sprijinul său fiindu-i ciuntit de Joe Biden (13% dintre Democrați) și Dr. Fauci (5%).

Fabulosul record al pastorului Graham

Este pentru a zecea oară când Donald Trump este prezent în acest top, patru dintre apariții fiind dinainte de a intra în politică (1988, 1989, 1990 și 2011).

Recordul de apariții în top 10 este deținut de răposatul pastor evanghelist Billy Graham, de 61 de ori (!). Fostul președinte Ronald Reagan a avut 31 de apariții, iar dintre nominalizații de anul acesta, Bill Gates conduce cu 21 de apariții. Obama a avut numai 15.

La femei, Regina Elisabeta a fost în top 10 de 52 de ori, urmată de fostul premier britanic Margaret Thatcher, cu 34 de prezențe, Oprah Winfrey – 33, Hillary Clinton – 29.