Evenimentul Zilei > International > Donald Trump anunță că s-a răzgândit: deocamdată nu va rupe Acordul NAFTA
Donald Trump anunță că s-a răzgândit: deocamdată nu va rupe Acordul NAFTA

Donald Trump anunță că s-a răzgândit: deocamdată nu va rupe Acordul NAFTA

Președintele Donald Trump a anunțat Canada și Mexicul să vrea să renegocieze, nu să anuleze, Acordul Nord American de Liber Schimb (NAFTA).

Presa a scris, ieri, că Trump pregătește un ordin executiv pentru a pune capăt acestui acord. În timpul campaniei electorale, Trump a numit NAFTA „cel mai prost acord comercial care a existat vreodată”, și „un ucigaș” al locurilor de muncă din SUA.

Schimbarea anunțată de Trump a surprins piețele, iar monedele naționale din Mexic și Canada (peso și dolar) au cunoscut cele mai mari pierderi la începutul acestei săptămâni.

Casa Albă a spus că „a fost de acord să nu anuleze NAFTA în acest moment”, și că liderii mexican și canadian „au fost de acord să treacă rapid la renegocierea acestuia, să înceapă renegocierea NAFTA”. Comentariile președintelui american au venit la doar câteva zile după ce SUA au impus noi tarife vamale pentru importul de cherestea de rănșinoase din Canada.

El a declarat că noul regim canadian de taxe afectează produsele lactate americane, ceea ce este o „rușine”.

Marți, SUA au pierdut o bătălie comerciale cu celălalt semnatar al NAFTA. Organizația Mondială a Comerțului a decis că Mexicul poate impune sancțiuni anuale de peste 160 de milioane de dolari, împotriva comerțului americanilor cu ton, punând astfel capăt unei dispute care data din 2008.

On Tuesday, the US lost a trade battle with the other Nafta signatory.

La începutul mandatului său, Trump a îndeplinit o promisiune din campanie semnând un ordin executiv privind retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP). Acordul care cuprindea 12 națiuni a fost o decizie importantă a fostului președinte Barack Obama în politica sa privind Asia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News