Evenimentul Zilei > Actualitate > Trump a semnat Ordinul Executiv: China şi Rusia sunt ameninţările cele mai serioase şi imediate ale operaţiunilor americane în spaţiu
Trump a semnat Ordinul Executiv: China şi Rusia sunt ameninţările cele mai serioase şi imediate ale operaţiunilor americane în spaţiu

Trump a semnat Ordinul Executiv: China şi Rusia sunt ameninţările cele mai serioase şi imediate ale operaţiunilor americane în spaţiu

Departamentul american Apărării a publicat în iunie o nouă strategie pentru apărare în spaţiu, în măsura în care SUA vor să-şi asigure competitivitatea pe o arie disputată cu ţări precum Rusia şi China.

Deși această strategie (DSS) a guvernului Statelor Unite este cea mai importantă îndrumare militară pentru spațiu, ea ar trebui rescrisă fundamental, consideră Peter Garretson, specialist în politica și strategia spațială.

Pe site-ul NationalInterest.org, acesta explică faptul că planul inițial al Pentagonului a fost înlocuit de îndrumări la nivel superior care stabilesc un context național cu totul diferit pentru modul în care America va concura – și va persevera – în frontiera spațială. Dacă nu se va rescrie această strategie pentru a cuprinde noile realități strategice ale spațiului, gândirea învechită va pune stăpânire cea mai nouă ramură a armatei din SUA, Forța Spațială, susține analistul.

El apreciază însă că recenta activitate politică la nivel înalt în jurul spațiului a devenit surprinzătoare. Încă din aprilie, Casa Albă a emis un ordin executiv privind resursele spațiale, a aprobat acordurile Artemis ale NASA (un set de principii de spațiu spațial) și a lansat ceea ce este, în esență, o strategie spațială a întregii națiuni, intitulată „O nouă eră în explorarea și dezvoltarea spațială”, amintește analistul. Dar, aceleași inițiative marchează o schimbare fundamentală a politicii Statelor Unite, ce trebuie rescrisă pentru a reflecta această politică, aduagă el.

Potrivit noii strategii de apărare în spaţiu a Pentagonului, China şi Rusia sunt „ameninţările cele mai serioase şi imediate ale operaţiunilor americane în spaţiu” în timp ce potenţiale ameninţări vin şi din partea Iranului şi Coreii de Nord.
Noua strategie națională stabilește o campanie de extindere de pe orbita Pământului pentru a utiliza Luna și spațiul lunar pentru a dezvolta o economie spațială comercială, cu un accent puternic pe utilizarea resurselor (cunoscută și sub denumirea de exploatare spațială).

Întucât unele modificări de politică ale Washingotnului au avut loc după lansarea strategiei, acestea nu sunt reflectate în document, atrage atenția Garettson. Iar DSS consideră puterea spațială într-un context militar, și nu cel al unei strategii naționale mai largi. În această vară, un raport comun al Forței Spațială, Unitatea de inovare, și al Laboratorului de cercetare al Forțelor Aeriene, a subliniat că „o economie extinsă a legislației va necesita securitate și o prezență militară stabilizatoare” și a solicitat în mod explicit un rol extins pentru spațiu.

În concordanță cu gândirea de la Casa Albă în dezvoltarea tehnologiilor cu dublă utilizare în strategia spațială, raportul sugerează că Forța Spațială „ar trebui să-și articuleze rolul în apărarea planetară”, deoarece un astfel de rol „ar putea accelera puterea Americii în mineritul asteroizilor și în transportul în spațiu. ”

Raportul a prevăzut, de asemenea, patruzeci de recomandări pe care le-a considerat necesare pentru a asigura lidership-ul american în domeniul spațial. Un DSS revizuit trebuie să abordeze și să includă aceste informații, consideră analistul. DSS este o directivă majoră care va modela cultura Forței Spațiale. De aceea, nu își poate permite să fie perimată.