Biroul de presă al ANL a anunțat că au loc „lupte violente la periferia Tripoli cu miliții armate”, iar surse din GNA, citate de AFP, au declarat că luptele au loc la aproximativ 50 de kilometri de capitala Tripoli.

Comandantul forțelor ce dețin controlul în estul Libiei, Khalifa Haftar, a ordonat, joi, printr-o înregistrare online, trupelor sale să se îndrepte spre capitală.

„Către armata noastră care este staţionată la periferia (capitalei) Tripoli. Astăzi ne încheiem marşul (…) Vom începe în curând”, a declarat Haftar într-o înregistrare video intitulată „Operaţiunea de eliberare a Tripoli”. „Astăzi vom zgudui pământul de sub picioarele asupritorilor săi”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Confruntat cu riscul unei ample escaladări, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă la 19:00 GMT la solicitarea Marii Britanii pentru a discuta despre situaţia din acest stat petrolier din Africa de Nord, pe fondul unor apeluri internaţionale la reţinere.

Deşi nu se cunosc detalii cu privire la conţinutul discuţiilor purtate la respectiva întâlnire, la sosirea sa la Benghazi (est), secretarul general al ONU a indicat pe contul său de Twitter: „Obiectivul meu rămâne acelaşi: evitarea confruntării militare. Repet că nu există o soluţie militară la criza libiană, ci doar o soluţie politică”.

Guterres se află de miercuri în Libia în încercarea de a relansa negocierile, exprimându-şi îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor în această ţară. El şi-a petrecut noaptea de joi spre vineri în clădirea fortificată a ONU dintr-o suburbie a capitalei.

 

Te-ar putea interesa și: