Traian Băsescu îl acuză pe Klaus Iohannis că face troc pentru funcții de top

Traian Băsescu îl acuză pe Klaus Iohannis că face troc pentru funcții de top Traian Băsescu. Sursa foto:: Arhiva EVZ

Traian Băsescu condamnă atitudinea președintelui Klaus Iohannis în privința sistemelor de apărare Patriot. Fostul președinte îl acuză pe liderul de la Cotroceni că se folosește de chestiunea scutului de apărare pentru a obține o funcție importantă la nivel înalt.

Traian Băsescu intervine în chestiunea sistemelor Patriot

Recent, publicația POLITICO a publicat un articol în care a precizat că Iohannis ar putea fi favorit pentru a prelua conducerea Comisiei Europene. Traian Băsescu a catalogat poziția președintelui, o „abordare greșită”.

„Cred că Iohannis are o abordare greșită. Eu știu, spre exemplu, pentru țările care au dat F-16 Ucrainei, să nu credeți că le-au dat degeaba! Din suma alocată de Uniunea Europeană, aceste țări își iau valoarea bunului pe care l-au cerut, valoarea F-16. Din banii pe care i-au dat Statele Unite, ne luăm valoarea unei baterii Patriot și comandăm altul”, a comentat Traian Băsescu.

Traian Băsescu

Traian Basescu. Sursa foto. EVZ

„A descoperit high-life-ul”

În continuarea argumentației fostul președinte a dat de înțeles că Iohannis își dorește cu orice preț o funcție înaltă . „El a descoperit ce înseamnă funcțiile, high-life-ul și probabil vrea să îl mențină până la sfârșitul vieții, dar nu așa se obține”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privința cedării sistemelor de apărare Patriot, europarlamentarul a explicat că bateriile de la Deveselu sunt destinate pentru apărarea Capitalei. „În fond, n-avem în funcțiune, deci asta e o exagerare, noi n-avem în funcțiune decât o baterie.

Care, din câte știu, este prioritar destinată apărării Bucureștiului și probabil ceva către Deveselu, și ceva către Kogălniceanu, ca rază de acoperire. Dar, mi se pare, acest târg pe care îl clamează este, de fapt, în interes propriu”, a adăugat Traian Băsescu.

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen. Sursa foto: Inquam_Photos

Cum vede Traian Băsescu chestiunea sistemelor de apărare Patriot

În accepțiunea lui Traian Băsescu, președintele Iohannis ar fi trebuit să abordeze chestiunea sistemelor de apărare Patriot într-o altă manieră, prin care să fie atinse interesele naționale. În acest sens, fostul senator a menționat că Iohannis ar fi trebuit să ceară la schimb combustibil nuclear.

„Domnul Iohannis pare că spune așa: Biden, eu îți dau un Patriot, că și așa nu-s montate. Mai sunt trei instalații care nu sunt funcționale, «dau o unitate Patriot la schimb cu o funcție, ce funcție îmi dați mie?». Nu l-am auzit să spună: România are nevoie de combustibil nuclear pentru Cernavodă. Îl luăm din Canada, vreau să îmi dați combustibil nuclear la contravaloare, a spus fostul președinte.

Traian Băsescu

Traian Băsescu. Sursa foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Klaus Iohannis a descoperit ce înseamnă funcțiile înalte

În privința postului pe care Klaus Iohannis l-ar putea obține după terminarea celui de-al doilea mandat, Traian Băsescu a subliniat faptul că actualul președinte trebuie să inițieze „o campanie adevărată în urmă cu un an”.

„El a descoperit ce înseamnă funcțiile, high-life-ul și probabil vrea să îl mențină până la sfârșitul vieții, dar nu așa se obține. Se obține prin negocieri îndelungate. Dacă voia o funcție la Uniunea Europeană sau la NATO, trebuia de acum un an să declanșeze o adevărată campanie prin Ministerul de Externe, să își facă aliați, să identifice poziția pe care o vrea”, a conchis Traian Băsescu.