De la NATO la Comisia Europeană. Ce șanse are Klaus Iohannis să preia șefia executivului comunitar

De la NATO la Comisia Europeană. Ce șanse are Klaus Iohannis să preia șefia executivului comunitar Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen. Sursa foto: Inquam_Photos

Klaus Iohannis își va încheia cel de-al doilea mandat după alegerile prezidențiale din septembrie. Dar până la scrutinul prezidențial, structura de conducere atât a ramurei legislative cât și executive a Uniunii Europene se va modifică după alegerile europarlamentare din vara acestui an.

Klaus Iohannis vehiculat pentru a prelua șefia Comisiei Europene

La nivelul Uniunii Europene au început jocurile politice pentru obținerea posturilor de conducere. Sunt foarte multe semne de întrebare referitor la viitoare structură a executivului comunitar. Dacă va obține Klaus Iohannis funcția de președinte al Comisiei Europene, rămâne de văzut. Cert este că publicația POLITICO nu exclude ca șeful statului să preia mandatul Ursulei von der Leyen.

În linii mari, fiecare dintre cele 27 de state UE primește un post de comisar în cadrul împărțirii post-electorale, însă portofoliile cu adevărat importante sunt „comerțul și concurența”.La ultima rundă de negocieri Ursula von der Leyen a cerut statelor membre să vină cu două propuneri, un bărbat și o femeie.

Numele președintelui Klaus Iohannis este vehiculat pentru un post de comisar, însă este puțin probabil ca șeful statului să accepte un astfel de post, în condițiile în care șeful statului țintește chiar postul Ursulei von der Leyen, asta după ce a fost refuzat pentru șefia NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Austria vânează postul de comisar pentru extindere

„Cu cel de-al doilea mandat care se încheie în decembrie, Klaus Iohannis este în căutarea unui post internaţional de top. Dar nu este clar dacă s-ar mulţumi cu un "simplu" post de comisar” - notează POLITICO.

În legislatura actuală, Adina Vălean a obținut postul de comisar la transporturi. Propunerile României pentru viitoarea structură a executivului european le face chiar președintele statului, Klaus Iohannis, de altfel membru în familia popularilor europeni (PPE).

Austria vânează postul de comisar pentru extindere. În prezent, Austriacul Johannes Hahn deține comisariatul de buget. Austria își va desemna reprezentanții prin cancelarul Karl Nehammer.

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam_Photos

Klaus Iohannis, în căutarea unui post internaţional de top

Belgia aruncă în luptă mai multe nume, printre care și premierul Alexander De Croo. Belgienii îi vor mai propune pe Elio Di Rupo (ministru-președinte al Valoniei), Paul Magnette (preşedintele Partidului Socialist Francofon), Frank Vandenbroucke (ministru al sănătăţii) și deputatul Sophie Wilmes.  Belgia are comisarul pentru justiție.

Vecinii noștri bulgari își aleg reprezentanții pentru Parlamentul European tot pe 9 iunie. Numele indicat de Politico pentru preluarea unui post de comisar este cel al Evei Maydel, expertă în afaceri digitale și inteligență artificială.

Iliana Ivanova deține în prezent portofoliul pentru inovare, cercetar, cultură, educație și tineret. La fel ca în cazul României, încă nu este cert postul pe care îl urmărește Bulgaria în viitorul executiv european. Cert este că nominalizarea viitorului comisar vine din partea premierului de la Sofia, care urmează să fie ales la rândul lui după alegerile din iunie.

Ursula von der Leyen

Sursa foto: Facebook/ Ursula von der Leyen

Franța ar putea merge pe mâna lui Bruno Le Maire și Thierry Breton

A doua economia a Europei, Franța, aruncă în lupta pentru șefia Comisiei Europene două nume importante Thierry Breton și Bruno Le Maire. Cel dintâi este comisarul actual pentru piața internă, în timp ce Le Maire este ministrul de finanțe în executivul francez.

Elisabeth Borne, fosta mână a dreaptă a președintelui francez, are șansa de a obține la rândul ei un post de comisar. Însă Franța țintește pentru un rol important în domeniul politicii economice/industriale. Emmanuel Macron este cel care va face nominalizările.

Motorul economiei europene, Germania, o va propune din nou pe Ursula von der Leyen, șefa executivului european, care de altfel face parte din aceeași familie politică ca președintele Klaus Iohannis.

Politico subliniază că sunt puține șanse ca actualul președinte la executivului comunitar să nu fie validată în fruntea Comisiei pentru un nou mandat. De menționat este faptul că, potrivit statutului de funcționare al CE, președinții de stat și premierii din statele membre sunt cei care propun numele președintelui Comisiei Europene, potrivit politco.eu.