UE nu cedează şantajului. Sancţiunile impuse Rusiei au fost prelungite

UE nu cedează şantajului. Sancţiunile impuse Rusiei au fost prelungite Sursă foto: Arhiva EvZ

Uniunea Europeană a dispus prelungirea sancţiunilor economice impuse anterior Rusiei din cauza invaziei militare asupra Ucrainei. Decizia a fost luată la i zi după ce Ministerul de Externe a înaintat către ONU condiţia ridicări unor sancţiuni economice în schimbul garanţiilor de securitate pentru exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

UE menţine sancţiunile

Consiliul Uniunii Europene a decis, joi, prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2024, a măsurilor restrictive impuse Rusiei ca reacţie la invazia militară în Ucraina.

"Aceste sancţiuni, introduse iniţial în 2014, ca reacţie la acţiunile Rusiei în sensul destabilizării situaţiei din Ucraina, au fost extrinse în mod semnificativ începând din februarie 2022, ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei", anunţă Consiliul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni masive împotriva Rusiei, vizând comerţul, sectorul financiar-bancar, industria tehnologică, transporturile şi produsele de lux.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile sunt concepute astfel încât să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind-o de tehnologii și piețe critice și reducând în mod semnificativ capacitatea acesteia de a purta război.

Măsurile restrictive ale UE în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent unui număr total de aproape 1 800 de persoane și entități. Lista persoanelor și entităților sancționate este revizuită în mod constant și face obiectul unor reînnoiri periodice din partea Consiliului.

Printre persoanele sancționate se numără:

  • Vladimir Putin
  • Serghei Lavrov
  • Viktor și Oleksandr Ianukovici
  • membri ai Dumei de Stat a Rusiei
  • membri ai Consiliului Național de Securitate
  • miniștri, guvernatori și politicieni locali
  • funcționari de rang înalt și personal militar
  • comandanți ai Grupului Wagner
  • oameni de afaceri și oligarhi
  • propagandiști pro-Kremlin și anti-ucraineni.

Rusia şantajează ca să scape de sancţiuni

Moscova a oferit ONU un termen de trei luni ca să îndeplinească un şir de condiţii pentru a accepta reluarea transportului de grâne din Ucraina pe Marea Neagră. Condiţiile impuse de ruşi se referă la ridicarea unor sancţiuni impuse de Rusiei din cauza invaziei în Ucraina.

Moscova susţine că a doua parte a Memorandumului privind transportarea cerealelor şi îngrăşămnitelor din Ucraina, semnatp anul trecut de reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU,prevedea deblocarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, reconectarea băncii agricole Rosselhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb, restabilirea conductei pentru amoniacului Toliatti-Odessa şi altele.