Klaus Iohannis vrea cu orice preț o funcție la nivelul Uniunii Europene. Surse

Klaus Iohannis vrea cu orice preț o funcție la nivelul Uniunii Europene. Surse Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe măsură ce mandatul său de președinte se apropie de final și perspectivele sale de a fi numit secretar general al NATO sunt tot mai puțin probabile, Klaus Iohannis a elaborat un plan pentru a obține o funcție la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unor surse din interiorul PSD și PNL, președintele Klaus Iohannis ar fi comunicat liberalilor că, în ciuda incertitudinilor legate de funcția de secretar general al NATO, el urmează să ocupe o poziție la vârful UE.

Klaus Iohannis urmărește o poziție la vârful UE

Există speculații că i s-ar putea pregăti funcția de înalt reprezentant pentru apărare, o nouă poziție creată cu rang de vicepreședinte al Comisiei Europene.

În plus, jurnaliștii de la Politico îl menționează pe președintele Klaus Iohannis ca posibil înlocuitor al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate aceste posibilități și opțiuni sunt luate în considerare, dar desfășurarea lor depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Alegeri europarlamentare

Alegeri europarlamentare. Sursa foto: dreamstime.com

Există două scenarii discutate de președintele Klaus Iohannis, conform surselor, în colaborare cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Scenariile puse la cale de președinte

Unul dintre scenarii presupune că dacă alianța ar obține un scor semnificativ la alegerile europarlamentare, ar putea exista posibilitatea ca aceasta să aibă un candidat comun la prezidențiale, iar acest candidat comun să provină din partea PSD.

În acest caz, dacă PSD ar susține candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru o funcție la nivelul Uniunii Europene, PNL ar putea ocupa funcția de prim-ministru, dar și de președinte al Senatului.

Într-un alt scenariu, în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu ar fi desemnat pentru o astfel de funcție și în lipsa unei clarificări cu privire la scorul pe care alianța îl poate obține la aceste alegeri, este posibil să vedem PSD și PNL prezentând fiecare propriul lor candidat la alegerile prezidențiale.

Ciucă Ciolacu

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În aceste circumstanțe, PSD ar putea negocia poziția de comisar economic și ar putea propune pe Mihai Tudose pentru această funcție, potrivit antena3.ro.