Evenimentul Zilei > Social > Tragedie fără margini. Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de coronavirus. VIDEO
Tragedie fără margini. Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de coronavirus. VIDEO

Tragedie fără margini. Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de coronavirus. VIDEO

Scriitorul Nicolae Dabija, om de cultură emblematic dincolo de Prut, s-a stins din viață în urma infecției cu COVID-19. Acesta avea 72 de ani și visa la o pandemie a bunătății.

Update ora 10:13: Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au ținut un moment de reculegere în memoriam Nicolae Dabija, relatează Agora.md.

Tragedie fără margini. Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de coronavirus. Lumea literaturii și a artei din Republica Moldova este în lacrimi. Marele scriitor Nicolae Dabija s-a stins din viață noaptea trecută, pe patul de spital, relatează Publika.md. Anunțul morții sale a fost dat de către apropiații săi pe Facebook.

Scriitorul era internat de săptămâna trecută în secția Terapie Intensivă a Institutul de Medicină Urgentă din Chișină. Era infectat cu noul coronavirus. Potrivit Agora.md, scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a murit din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Vestea a fost confirmată de fina sa de botez, Nicoleta Fiodorov.

„Aș dori să urmeze o pandemie a culturii, pandemia bunătății, a solidarității umane, a toleranței, a poeziei”

Făcând referire la pandemia de COVID-19, Nicolae Dabija a făcut o declarație tipică unui poet: „Aș dori ca după această pandemie să urmeze o alta, opusă acesteia – pandemia culturii, pandemia bunătății, a solidarității umane, a toleranței, a poeziei, pentru că numai în așa fel omul poate să devină mai bun.”

Nicolae Dabija avea 72 de ani. S-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autorul a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În 1975 a debutat cu volumul de versuri Ochiul al treilea, urmat de cărţile Apă neîncepută, Zugravul anonim, Aripă sub cămaşă şi altele. Romanul său ”Tema pentru acasă” a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60.000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi. Din 1986, Nicolae Dabija a fost redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” al Uniunii Scriitorilor.

Scriitorul Nicolae Dabija a fost răpus de coronavirus. A fost membru de onoare al Academiei Române

Marele poet și publicist Nicolae Dabija a fost membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române. Anul trecut, regretatul scriitor și-a completat palmaresul cu încă un prestigios trofeu – Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie din Seul, Coreea de Sud. Evenimentul s-a desfășurat online în perioada 26-27 septembrie.

Surse: Publika.md, Agora.md

Sursă video: Publika.md

Sursă foto: Agora.md