Potrivit intelectualilor citați, „prin organizarea acestor acțiuni necugetate Igor Dodon urmărește, pe de o parte, să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale administrației sovietice de ocupație. Și, pe de altă parte, dorește să proslăvească, să elogieze regimul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operațiile militare din vara anului 1944”. Ei au lansat un apel public către cetățeni prin care îi invită la un miting comemorativ, care urmează să aibă loc pe 23 august, în Scuarul Europei din Chișinău, începând cu ora 12.00.

„Cred că este firesc ca această zi de 24 august să fie o zi de doliu. În 1939, în Basarabia erau atestați 5,2 milioane de locuitori, iar în 1952, dintre aceștia mai rămăsese 2,5 milioane. Deci, jumătate din populație dispăruseră. Și atunci ce serbăm noi la 24 august. Este ca și cum am dansa, la acea sărbătoare anunțată, pe mormintele celor peste două milioane de cetățeni de ai noștri care au dispărut în această perioadă”, a declarat scriitorul Nicolae Dabija, citat de Radio Chișinău.

Istoricul Ion Negrei a menționat că acest apel este dictat de faptul că autoritățile Republicii Moldova, deși stat independent, continuă practică sovietice. „Ziua aceasta de 24 august 1944, când în spațiul dintre Prut și Nistru, a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic comunist, devine o zi de manipulare a opiniei publice. Devine o zi de profanare a memoriei istorice, devine o zi în care populația băștinașă, victimele acestui popor sunt înjosite, ponegrite, sunt devalorizate, deoarece se organizează marii campanii propagandistice în care lucrurile sunt prezentate denaturat”, a mai spus istoricul.