Gruparea era specializată în transportarea clandestină a migranților în țările din vestul Europei. Practic, românii făceau parte dintr-o rețea europeană mai amplă, specializată în asigurarea tranzitului prin România al migranților și trimiterea acestora către destinații occidentale. Parte din membrii rețelei sunt cetățeni arabi cu reședința în state din UE.  Inclusiv ”capul” românesc al rețelei era sirian. El își stabilise ”statul major” într-o locuință închiriată în Timișoara.   

În perioada de monitorizare a rețelei au fost traficate câteva sute de persoane. În timpul perchezițiilor de luni dimineață, anchetatorii au descoperit la Macea, în Arad, un grup de migranți care era pregătit să fie scos din țară. Prețul plătit de un migrant din Siria sau Irak de a ajunge din țara de origine la destinație depășea 10.000 de euro, arată sursele EvZ. Migranții erau racolați încă din Turcia și aduși în România prin Bulgaria și Serbia. Ulterior, erau transportați mai departe cu TIR-urile, ascunși printre mărfuri.

Operațiunea DIICOT a beneficiat de sprijinul DGA Centrul Operațiuni 2, Poliției de Frontieră Timișoara și Gruparea Mobilă de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara. 20 de persoane sunt cercetate în acest dosar pentru trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat.