Evenimentul Zilei > Actualitate > Traficant de droguri din Mexic, extrădat din România în SUA. Operațiune de mari dimensiuni
Traficant de droguri din Mexic, extrădat din România în SUA. Operațiune de mari dimensiuni

Traficant de droguri din Mexic, extrădat din România în SUA. Operațiune de mari dimensiuni

Un traficant din Mexic a ajuns în SUA, acolo unde va fi judecat, după ce a fost extrădat de autoritățile din România.

Un traficant de droguri de origine mexicană a fost extrădat în Statele Unite ale Americii (SUA) din România. Bărbatul face parte dintr-un cartel cunoscut și este acuzat de infracțiuni grave. Pe numele lui fusese emis un mandat de arestare internațional. Acum va fi încarcerat și judecat de autoritățile din America.

„În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii unei mari rețele infracționale din Mexic, implicată în traficul internațional de droguri.

Acțiunea a beneficiat de colaborarea cu D.E.A., Homeland Security și respectiv US Marshals. Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de spălare de instrumente monetare, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite.” Se precizează într-un comunicat al Poliției Române.

Prins după o operațiune de amploare

„Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și spălarea banilor. Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării. Emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii. Pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române.

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.” Au mai precizat autoritățile din țara noastră.

Traficant de droguri din Mexic, extrădat din România în SUA

„În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii. Urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În realizarea acestei operaţiuni, poliţiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni.” S-a mai transmis în comunicat.