Totul despre filmul "Francesca"

Totul despre filmul "Francesca"

De mâine este disponibilă la Cărtureşti ediţia premium a primului lungmetraj de Bobby Păunescu, cu Monica Bîrlădeanu şi Dorian Boguţă în rolurile principale.

Mâine se va lansa pe piaţă ediţia premium a DVD-ului care, pe lângă lungmetraj, conţine şi making of, scene care nu au fost incluse, şase interviuri cu regizorul şi actorii, precum şi fotografii din film şi de la filmări. Ediţia premium poate fi achiziţionată de la Cărtureşti.

Feed back de la bun început

"Am citit scenariul. Îmi aduc aminte că l-am sunat pe Bobby (Păunescu - n.r.) şi i-am spus că sunt foarte încântată de replică, mi se părea foarte bună pentru un actor. (...) Sunt replici scrise pentru un actor, să-ţi intre în gură, cum spunem noi. Scurte, bune, grase", spune Luminiţa Gheorghiu, mama Francescăi, în interviul inclus pe ediţia premium a DVD-ului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Un regizor mi-a spus, vrând să glumească, «Tu joci toate mamele din lume». Nu le-am jucat încă pe toate, dar să dea Dumnezeu să joc toate mamele din lume", declară actriţa.

"Pentru mine, «Francesca » înseamnă nişte întâlniri care au fost deosebite, au devenit plăcute şi aş putea spune chiar că s-au terminat în întâlniri fericite. Scenariul l-am citit chiar în noaptea respectivă dintr-o suflare", susţine Doru Ana, interpretul naşului Francescăi. "L-am sunat pe Bobby şi i-am spus «m-a cucerit!». El m-a întrebat ce personaj aş vrea să joc. Sigur că, mergând şi pe lucrurile pe care le-am mai făcut, şi cam unde mă plasează pe mine regizorii când îmi propun să joc, între tată şi interlopul, i-am zis că unul din astea două mi s-ar potrivi dacă vrei să colaborăm. El a spus: «Dar naşul?»", relatează actorul.

"Am fost foarte încântat de propunere pentru că scena are acel prag, acel drum pe care eu îl iubesc foarte mult când sunt pus în situaţia să joc anumite poveşti în filme. E vorba despre faptul că spectatorul este trimis într-o zonă şi surpriza pe care o are este, după părerea mea, colosală. Asta e o mare ştiinţă, să scrii şi să construieşti asemenea scene", opinează Doru Ana.

Parcurs pe alese

"Francesca" deţine un palmares impresionant. Filmul a avut premiera internaţională la Mostra din 2009, deschizând secţiunea "Orizzonti"; apoi a beneficiat de 18 selecţii în festivaluri, de la Veneţia la Pusan şi din Islanda până în Argentina, şi a obţinut şapte premii internaţionale. În 2009, la Gijón International Film Festival, "Francesca" a fost preferată de critici, lungmetrajul alegându-se cu premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film. În acelaşi an, la International Silk Road Film Festival, "Francesca" a fost recompensat cu trei distincţii importante. "Am citit scenariul. Îmi aduc aminte că l-am sunat pe Bobby (Păunescu - n.r.) şi i-am spus că sunt foarte încântată (...) Sunt replici scrise pentru un actor, să-ţi intre în gură, cum spunem noi. Scurte, bune, grase." LUMINIŢA GHEORGHIU, actriţă <iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/VOIPVE_JJVU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>