În topul EVZ, cu 30,18% procente, conduce detașat intervenția în forță a Jandarmeriei la Mitingul Diasporei, organizat pe data de 10 august. 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ciocnirile extrem de violente cu jandarmii. Incidentele din acea noapte au scandalizat opinia publică, nu doar din România ci și dincolo de granite.

Presa internațională a luat act de evenimentele din vara lui 2018 și le-a calificat drept „un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989” (Le Monde). Gaze lacrimongene, tunuri cu apă, nervi întinși la maxim, atât în tabăra jandarmilor, cât și în cea a manifestanților a fost „rețeta” unui miting considerat cel mai violent din ultimii ani.

Iată ce scria EVZ în ediția din 11 august, la o zi după „bătălia” din Piața Victoriei care a trimis în spital zeci de oameni: „Forțele de ordine au intervenit ieri în momentul în care grupuri de huligani au provocat conflicte violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și pentru a o evacua din Piața Victoriei”.

 

Provocările bandelor de huligani, la Mitingul Diasporei, taxate de români

Spiritele s-au încins și mai mult în zilele următoare, după declarațiile controversate venite de la Prefectura Capitalei și de la PMB pe marginea ordinului primit de Jandarmerie de a folosi forța împotriva manifestanților. Asta, în contextul în care instituția Jandarmeriei se pronunțase deja cu privire la aspectul violențelor de vineri, 10 august, din Piața Victoriei. „Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat atunci reprezentanţii instituţiei. Cu multe zile înainte de miting, în spațiul public au fost lansate mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care asigurau ordinea la protestul diasporei din Piaţa Victoriei. „Nu vom sta impasibili!”, a fost mesajul jandarmilor. Acest eveniment a fost votat de 19,63%.

 

Pactul ONU pentru migrație

Cea de-a treia poziție din top „evenimente care au stârnit indignare în 2018” este ocupată de Pactul ONU pentru migrație, cu un procentaj de 8,96%. După adoptarea sa, în iulie, la New York, a generat, chiar dacă nu are caracter juridic obligatoriu, disensiuni majore. La festivitatea solemnă de la Marrakesh, Maroc au lipsit foarte multe țări, inclusiv Statele Unite. România, la semnarea documentului, s-a abținut. În țară au avut loc mai multe proteste împotriva ratificării documentului.

 

Te-ar putea interesa și: