Topul celor mai delicioase sosuri. Rețete simple și rapide cu ingrediente sănătoase
- Mădălina Dinu
- 28 august 2022, 16:32
Cât de important este sosul într-un fel de mâncare? Cu carne, cu pește, ca garnitură pentru cartofi prăjiți, pentru a însoți un hamburger sau pentru un hot dog de calitate.
Dacă felul de mâncare este însoțit de un sos bun, ați realizat deja mai mult de 50% din rețetă. Iar dacă produsele folosite sunt de o calitate supremă, iar la aragaz se află un bucătar, nu vom spune un expert, dar unul priceput, rezultatul este un triumf garantat. Iată câteva rețete delicioase, ușor de preparat și cu ingrediente sănătoase.
Sos Tzatziki
Sosul pe care il stim cu totii din Grecia si ne face sa visam la vacanta. Pentru sosul Tzatziki ai nevoie de:
- castravete proaspat
- iaurt grecesc
- unt topit
- sare
- usturoi
Evident, poți sa faci sosul asta și fără usturoi, dar ar fi ca nunta fără lăutari.
Intr-un bol se amesteca iaurtul cu untul topit, pana se omogenizeaza. Pe lângă unt se adaugă și putin oțet sau zeama de lămâie și usturoiul pisat, apoi castravetele răzuit și sare grunjoasa de mare.
Se amesteca, se adauga ulei de masline extravirgin si se presara putin oregano uscat.
Sos de patrunjel
Sosul ăsta verde este pe cât de simplu, pe atât de apreciat.
Ai nevoie de:
- frunze de pătrunjel proaspăt
- ulei de floarea soarelui presat la rece
- sare de mare
Le treci prin blender pe toate și ai un sos care da un aromă proaspătă și culoare oricărui preparat.
Sos bechamel
Aveți nevoie de:
- 50 g unt
- 50 g de făină
- 500 ml lapte
- nucșoară
- piper alb
- sare
Unt topit, făină, lapte și nucșoară. Atât vă trebuie pentru acest sos, care se mai numește și sos alb. Sosul bechamel, bogat și cremos, nu se folosește ca atare, ci se gătește la cuptor, în combinație cu budinca de macaroane, lasagna sau deasupra unei moussaka.
Se încălzește untul într-o cratiță. Când se topește, se adaugă făina și se amestecă bine cu un tel. Va începe să miroasă frumos. Se adaugă treptat laptele și se amestecă energic până la omogenizare. Se adaugă sare, piper alb și puțină nucșoară.
Sos de ardei copt cu brânză și busuioc
Se amestecă într-un bol:
- 4-5 ardei fierți (curățați)
- o crenguță de ceapă verde
- trei frunze de busuioc
- un strop de ulei de nucă presat la rece
- un pic de brânză veche de oaie sau de capră, pentru o aromă intensă.
- Tot ce mai rămâne de făcut este să amestecați și veți avea un sos delicios.
Cel mai bun sos asiatic
Dacă doriți un zvâc exotic, amestecați-l:
- oțet balsamic
- un pic de miere
- ulei de măsline extra virgin
- un pic de sos de soia
- ghimbir proaspăt ras
- semințe de susan prăjite
Sos de avocado
Un avocado bine copt poate face magie în bucătărie. În acest caz, se face rapid un sos neted din:
- un fruct de avocado
- un cățel de usturoi
- o jumătate de căpățână de salată verde
- o lingură de suc de lămâie
Puneți totul într-un blender, adăugați puțină sare și piper și gata! Se poate adăuga și coriandru proaspăt.
Cel mai delicios sos de muștar
Puteți folosi sosul în umpluturi, carne la grătar, fructe de mare sau în sandvișuri pentru a înlocui maioneza.
Există multe genuri de sos de muștar, unele cu maioneză (ceea ce eu am vrut să evit, deși îmi place!), altele cu muștar dulce (ceea ce îndulcește prea mult sosul), dar eu l-am experimentat și preparat pe acesta, care mi s-a părut foarte bun și potrivit pentru carnea preparată la grătar.
- 3 linguri încărcate de muștar clasic de calitate
- 1 lingură de miere de albine, lichidă
- 2 linguri de ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lămâie (sau 1 lingură de oțet balsamic)