Evenimentul Zilei > Social > Top 10 informaţii despre Crăciun. Cine a ales data de 25 decembrie
Top 10 informaţii despre Crăciun. Cine a ales data de 25 decembrie

Top 10 informaţii despre Crăciun. Cine a ales data de 25 decembrie

Suntem în Ajunul Crăciunului şi ne pregătim pentru a sărbători Naşterea după trup a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar oare câţi dintre noi ştiu, spre exemplu, cine a ales data de 25 decembrie?

Basilica.ro, singura agenție de știri a unei Biserici Autocefale, a dedicat un material în care a grupat cele mai interesante informaţii despre Crăciun, care, aşa cum se cunoaşte, este una dintre cele mai mari sărbători creştine şi este prin tradiţie o sărbătoare a familiei.

Astfel aflăm că primii creștini nu sărbătoreau Nașterea Domnului la data de 25 decembrie. De ania în anul 221, Sextus Julius Africanus, călător creştin şi istoric, alege prima dată 25 decembrie ca fiind ziua nașterii lui Iisus Hristos.

Decizia istorică luată de Papa Iuliu I

Scena nasterii lui Iisus Hristos

Apoi, în anul 336 a apărut prima oară înregistrată, în documente, sărbătorirea Nașterii Domnului (la Roma) în ziua de 25 decembrie. În anul 350, Papa Iuliu I a declarat oficial 25 decembrie dată de serbare a nașterii Pruncului Dumnezeiesc.

3 este numărul magilor care potrivit tradiţiei au fost călăuziţi de o stea către locul naşterii lui Mesia. Gaspar, Melchior şi Baltazar aveau o situaţie materială bună şi erau pasionaţi de astrologie. Ei I-au adus Pruncului daruri: aur, smirnă și tămâie.

Care este numărul creştinilor din lumea întreagă care îşi îndreaptă atenţia de Crăciun către nașterea Domnului Iisus Hristos? Răspunsul: două miliarde. 40 de zile durează Postul Naşterii Domnului, iar durata a fost stabilită în anul 1166 la Sinodul de la Constantinopol, prezidat de Patriarhul Luca Hrisoveghi.

Câţi copii aşteaptă darurile de Crăciun?

Cinci biserici din Arhiepiscopia Bucureştilor au ca hram Naşterea Domnului, iar 3 dintre acestea se află în Capitală, în timp ce alte două sunt în județul Prahova. 700.000.000 este numărul copiilor creştini care așteaptă daruri de Crăciun, așa cum a primit Pruncul Iisus de la cei trei magi.

Numărul prunci sub vârsta de doi ani care au fost uciși de Irod din cauză că magii nu i-au dat veşti despre Pruncul care S-a născut s-a ridicat la 14.000. 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la 25 decembrie.

Astfel, cei care poartă numele de Cristian, Cristina, precum şi derivatele acestui nume au onoarea de fi felicitaţi în fiecare an de Patriarhul Daniel. 179 de state ale lumii au decis ca ziua de 25 decembrie să fie sărbătoare publică.

Ne aflăm în anul 2020 de la nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar crearea cronologiei creștine începând de la anul Nașterii Domnului i se datorează Sf. Cuv. Dionisie Exiguul.

sursa: basilica.ro