A călătorit Iisus Hristos în India? Misterul celor 17 ani care lipsesc din Evanghelii

A călătorit Iisus Hristos în India? Misterul celor 17 ani care lipsesc din Evanghelii

Evangheliile nu spun nimic despre viața pe care a dus-o Iisus Hristos între 12 și 30 de ani. Singurul care face excepție este Evanghelistul Luca, ce scrie o singură frază: „Şi Iisus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor“.

Misterul acestor ani i-a intrigat pe creștini de-a lubgul secolelor. S-au imaginat tot felul de ipoteze. Una dintre ele, poate cea mai cunoscută, se referă la o misterioasă călătorie a Mântuitorului în India.

Subiectul este readus în discuție de un documentar realizat de National Geographic și intitulat „Secret Lives Of Jesus” . Se vorbește despre vechile texte tibetane pe care călugării budiști i le-ar fi arătat aventurierului și jurnalistului rus Nikolai Notovich în 1887.

Misterioasele documente ale lui Notovich

Potrivit relatării lui Notovich, care a scris și o carte pe acest subiect, în vreme ce călătorea în îndepărtatul Ladakh, a căzut de pe cal și și-a rupt piciorul.

Statele Unite ale Americii vor avea doi președinți? Ce surpriză i se pregătește lui Biden

A avut mare noroc, călugării budiști de la mănăstirea Hemis l-au ajutat. La scurt timp, i-au prezentat un manuscris vechi numit „Viața Sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor”.

Ghidul lui Notovich a tradus textul în limba rusă, iar ziaristul a început să-și pună întrebări,  pentru că povestea despre Issa prezenta asemănări tulburătoare cu cele ale evangheliștilor.

Notovich susținea că ar fi ajuns rapid la concluzia că textul pe care i-l arătaseră călugării era o relatare a anilor pierduți ai lui Iisus dintre 12 și 30 de ani.

„Unii oameni au crezut că ar putea exista un fel de legătură între acești mari profesori ai diferitelor religii. Și că Isus ar fi putut găsi unele dintre ideile sale mistice ca fiind idei care au apărut din hinduism și budism”, le-a declarat ziariștilor de National Geographic profesorul Meye, care predă studii creștine la Chapman University.

Alertă în Europa! S-a mai descoperit un virus mutant în Marea Britanie! Care este marele pericol?

Un motiv în plus pentru ca autorii documentarului să insiste pe această ipoteză: „Chiar și numele pe care-l purta acest profet din Himalaya este un indiciu”. „Issa” înseamnă „Iisus” în mai multe limbi din est; este numele arab pentru Isus în Islam și înseamnă „Domnul” în sanscrită.

Ne puteți urmări și pe Google News