Evenimentul Zilei > Actualitate > Titi Aur despre accidentul în care au murit două fete: „Autoritățile sunt responsabile moral”
Titi Aur despre accidentul în care au murit două fete: „Autoritățile sunt responsabile moral”

Titi Aur despre accidentul în care au murit două fete: „Autoritățile sunt responsabile moral”

Autoritățile rutiere sunt responsabile moral pentru accidentul în care și-au pierdut viața două fete, sâmbătă. în cartierul Andronache care nu se asigură că toți posesorii de permise auto sunt capabili să conducă în siguranță.

Fostul campion de raliu Titi Aur a comentat accidentul în care au murit două fete, în București. Autoritățile statului sunt responsabile moral pentru moartea celor două fetițe în tragicul accident de circulație de sâmbătă. Declarația îi aparține lui Titi Aur, specialist în conducere defensivă. Două fete au murit într-un tragic accident de circulație în cartierul Andronache din București.

Într-o intervenție la Antena 3, Titi Aur a explicat că autoritățile sunt la fel de responsabile pentru tragedia din București. Potrivit spuselor sale, acestea trebuiau să se asigure că femeia care a comis accidentul poate stăpâni mașina și se poate descurca la volan.

„Din punct de vedere legal, femeia de 57 de ani este vinovată și va răspunde în fața legii. Dar, din punct de vedere moral, aș putea spune că femeia de la volan are cea mai mică vină”, a explicat Titi Aur.

El a explicat că responsabilii moral pentru accident sunt cei de la școala de șoferi, examinatorul și autoritățile rutiere.

„Vin prima dată cu întrebarea la școala de șoferi a fost învățată șoferița respectivă unde să țină piciorul? În dreptul pedalei de frână sau de accelerație? Și vă dau răspunsul. Categoric, nu! Este mai mult ca sigur că a încurcat pedalele. Piciorul trebuie ținut în dreptul pedalei de frână pentru ca, dacă se ajunge într-o situație limită, să frânezi, nu să accelerezi. Se întâmplă în toată lumea. În SUA ești obligat să frânezi cu stângul pentru a nu încurca picioarele. La noi nu se poate, pentru că sunt multe mașini care au cutii de viteză manuale, nu automate”, a explicat Titi Aur.

Titi Aur despre accidentul în care au murit două fete

Un al doilea responsabil moral, identificat de Titi Aur, este examinatorul care i-a permis să obțină permisul de conducere.

„Când a examinat-o a luat în considerare dacă șoferița respectivă ține corect piciorul? Al treilea vinovat: autoritățile: au creat sisteme de educație în așa fel încât, după ce iei permisul de conducere să nu se ajungă în astfel de situație? Am înțeles că șoferița conducea destul de rar. A avut o situație specială, pentru că soțul a băut. Foarte corect că soțul a trecut în dreapta. Dar ea era pregătită? În afară de faptul că deținea un carton, acel permis de conducere”, a mai arătat Titi Aur.

În opinia sa, șoferii ar trebui să verificați periodic pentru a se stabili dacă reușesc să se descurce la volan, dacă stăpânesc mașina. Din acest motiv, pentru că autoritățile refuză să implementeze un sistem de educare și verificare, se întâmplă numeroase tragedii. Iar responsabilitatea morală pentru acestea aparține statului.

„Nefăcând un sistem prin care șoferii să fie trecuți periodic prin sisteme de verificare, de educare, de readucere aminte, ajungem la astfel de situații tragice. Și atunci, vin cu întrebarea: autoriățile, toți cei care se opun unor astfel de programe, au sau nu au pe conștiință o astfel de tragedie? Voi spune probabil că nu, dar ar trebui să aibă”, a încheiat specialistul în conducere preventivă.

Filmul unei tragedii

Două fete, una de 6 ani, iar cealaltă de 20 de ani au murit într-un groaznic accident de circulație, sâmbătă după amiaza. Tragedia s-a petrecut în cartierul Andronache din București. O mașină, condusă de o femeie în vârstă de 57 de ani, a scăpat ce sub control și le-a lovit în plin pe cele două fete.

Se pare că șoferița a încurcat pedala de accelerație cu frâna și a intrat cu viteză în cele două fete. Apoi autovehicolul lovește un stâlp de beton și se oprește într-un gard.

Din nefericire, cele două fete în vârstă de 20, respectiv 6 ani, au murit la spital.