Evenimentul Zilei > Actualitate > THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS
THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS

THE TIMES: Pregătiţi-vă pentru o pandemie, avertizează şeful OMS

Numărul cazurilor de coronavirus raportate ieri în afara Chinei l-a depăşit pe cel al îmbolnăvirilor din interiorul acestei ţări, pentru prima dată, iar OMS spune că fiecare ţară trebuie să se pregătească de o pandemie.

Astăzi China a raportat 433 de cazuri noi – în creştere de la 406 ieri, dar cu 80% mai puţin decât la apogeul de la începutul lunii. Coreea de Sud a raportat 334 de cazuri, totalul ajungând la 1.595. La nivel global, aproximativ 78.630 de oameni au fost infectaţi şi 2.747 au murit.

Tedros Adhanom Gebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a spus că cifrele sunt „profund preocupante”. „Nu ne luptăm doar pentru a ţine în frâu un virus şi a salva vieţi”, a spus el. „De asemenea ne luptăm pentru a ţine în frâu pagubele sociale şi economice pe care le-ar putea produce o pandemie globală”.

Scott Morrison, premierul australian, a spus că „riscul unei pandemii globale ne ameninţă foarte tare”. Australia a raportat până acum 23 de cazuri de infectare cu virusul.

Numărul total al cazurilor raportate în Italia a ajuns la 400 ieri, în creştere cu 25% faţă de ziua precedentă. Iranul a raportat 22 de decese provocate de 141 de infectări, cea mai mare rată a deceselor din afara Chinei. Grupările de opoziţie susţin că bilanţul real este de câteva ori mai mare.

Cresc temerile că închisoarea din Teheran unde este încarcerată Nazanin Zaghari-Ratcliffe, mama britanico-iraniană, se confruntă cu o epidemie de coronavirus, în urma relatărilor despre trei cazuri. Soţul ei, Richard Ratcliffe, a spus că este extrem de îngrijorat de modul inept în care guvernul s-a ocupat de cauza ei, până acum. Sănătatea doamnei Zaghari-Ratcliffe s-a deteriorat după aproape patru ani de detenţie în închisoarea Evin. Dl Ratcliffe a spus că oficialităţile iraniene au o atitudine „precum struţii privitor la ştirile rele”. „Pur şi simplu pretind că nu se întâmplă, până când (situaţia) ia proporţii copleşitoare”, a spus el. „Asta este ce am constatat până acum în privinţa coronavirusului în restul Iranului, dar şi în privinţa cazului lui Nazanin la modul general. Nu mă aştept ca ei să trateze diferit coronavirusul din interiorul închisorii”.

Mahmoud Sadeghi, avocat şi politician reformist iranian de 57 de ani, a spus că el a fost depistat pozitiv. A făcut apel la sistemul judiciar iranian să elibereze prizonieri pentru a preveni propagarea epidemiei în penitenciarele insalubre din ţară.

Epidemia care se răspândeşte în Europa a fost ieri pusă în legătură cu doi turişti chinezi care s-au îmbolnăvit în Italia, luna trecută, după ce s-au întors din Wuhan, locul de unde a început epidemia.

O autoritate sanitară italiană a spus că există o „ipoteză concretă” că la originea contaminării se află un cuplu de chinezi. Attilion Fontana, preşedinte al Lombardiei, regiunea din centrul focarului italian, a spus că a fost constrâns să se izoleze deoarece un asistent al său s-a îmbolnăvit de coronavirus.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE