Evenimentul Zilei > Actualitate > Tezaur descoperit la Turda. Gestul uimitor al celor care au găsit comoara
Tezaur descoperit la Turda. Gestul uimitor al celor care au găsit comoara

Tezaur descoperit la Turda. Gestul uimitor al celor care au găsit comoara

Doi bărbați care efectuau niște lucrări la o gospodărie au descoperit, din întâmplare, un tezaur care datează din era bronzului.

 

 

Cei doi bărbați, tată și fiu, au descoperit la Turda, județul Cluj, 21 de piese care, potrivit arheologilor datează di epoca bronzlui .

Cei doi descoperitori au donat întreaga colecție, Muzeului de Istorie din localitate.

Reacția directorului Dan Matei de la  Muzeul de Istorie

Directorul Muzeului de Istorie din Turda a explicat că nu ar fi vorba de un sit arheologic și vrea să inițieze efectuarea unor săpături arheologice în zonă pentru a stabili cu precizie de unde provin.

„Este vorba despre un tezaur descoperit lângă satul Livada. Este compus din piese din bronz, 16 toporaşe, două lame şi trei formaţiuni cărora noi le zicem turte. Astfel de depozite sunt destul de frecvente în Transilvania şi în România şi al nostru datează din era bronzului târziu”, a declarat, luni, directorul Muzeului de Istorie din Turda, Dan Matei.

Se vor efectua în zonă mai multe săpături arheologice

Potrivit istoricului Dan Matei cele 21 de piese descoperit erau folosite pentru tranzacţii comerciale în vremea respectivă.

„Foarte important şi vreau să accentuez asupra faptului că împreună cu un coleg de la muzeu şi cu cei doi descoperitori am fost la locul descoperirii, am văzut groapa din care provine depozitul, am înregistrat locul cu GPS-ul şi ne propunem să efectuăm chiar un mic diagnostic, o mică cercetare preventivă, pentru a clarifica prin săpătură specializată contextul descoperirii. Au o importanţă aparte pentru că ştim exact locul descoperirii, putem să efectuăm o mică săpătură arheologică, pentru a lămuri contextul şi de unde provin. Ele nu provin din sit arheologic”, a mai spus Dan Matei.

Totodată, el a apreciat gestul descoperitorilor şi speră ca şi alţii să facă la fel.

„Cei doi descoperitori, spre cinstea lor, au făcut un gest frumos, le-au adus şi le-au donat muzeului nostru”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie din Turda, potrivit digi24.ro