Evenimentul Zilei > Social > Test italian rapid, de ultimă oră. Detectează în două ore, trei tulpini ale SARS-CoV-2
Test italian rapid, de ultimă oră. Detectează în două ore, trei tulpini ale SARS-CoV-2

Test italian rapid, de ultimă oră. Detectează în două ore, trei tulpini ale SARS-CoV-2

Specialiștii italieni au dezvoltat un test rapid pentru Covid-19 care poate identifica, în doar două ore, trei tulpini ale virusului SARS-CoV-2 și care ar putea fi disponibil de la sfârșitul lunii februarie.

Test italian rapid, de ultimă oră. Acesta va ajunge în toate laboratoarele care fac analiza testelor moleculare.

Tehnica de identificare a mutațiilor

„Este un instrument care permite efectuarea unui prim screening pe testele pozitive. Urmează apoi secvențierea materialul genetic fie pentru a avea o confirmare definitivă, fie pentru a identifica eventuale noi variante, altele decât britanică, braziliană și sud-africană”, a declarat virologul Francesco Broccolo.

Spre deosebire de testul dezvoltat la început și bazat pe o tehnologie brevetată, noul test a fost dezvoltat de Broccolo însuși cu o companie italiană și se bazează pe o modificare a tehnicii de reacție în lanț a polimerazei (PCR).

Denumită PCR Multiplex, tehnica este specializată în identificarea mutațiilor dintr-o genă folosind sonde moleculare marcate cu molecule fluorescente (fluorocromi), scrie digi24.ro.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, 2.553.032 de italieni s-au îmbolnăvit deCOVID-19. Peste 88 de mii de persoane au decedat din cauza bolii.

Tulpina din Marea Britanie este și în România

Până acum, în România a fost depistată doar tulpina din Marea Britanie, din cele câteva care circulă deja mai peste tot în lume. Deși specialiștii spun că este cu până la 70% mai contagioasă, la noi au fost descoperite puține cazuri. Și nu pentru că ar fi puține, însă nu sunt identificate, deoarece se fac puține analize. În realitate asistăm la o transmitere comunitară cu tulpina din Marea Britanie, spun medicii.

În momentul de față avem câteva tulpini care îi îngrijorează pe specialiști, cum este cea din Regatul Unit. Despre aceasta știm că este mai infecțioasă, aparent și mai severă, deși sunt necesare studii suplimentare. Mai sunt alte tulpini în Africa de Sud, în Brazilia, au fost identificate unele și în Asia. Ele au acest potențial să fie mai transmisibile sau mai severe.

Evident, pentru fiecare în parte sunt necesare studii suplimentare care să arate exact structura mutației respective și ce deosebește acea tulpină mai exact în decursul bolii.