Evenimentul Zilei > Social > România poate produce vaccin împotriva Covid-19? Anunţul Institutului Cantacuzino
România poate produce vaccin împotriva Covid-19? Anunţul Institutului Cantacuzino

România poate produce vaccin împotriva Covid-19? Anunţul Institutului Cantacuzino

România poate produce vaccin împotriva Covid-19? La această întrebare a răspuns recent directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, care a spus că este prematur să fie luată în calcule producerea unui vaccin antiCovid-19 în România.

România poate produce vaccin împotriva Covid-19? Pentru ca acest scenariu să prindă contur este nevoie în primul rând de acceptul uneia dintre companiile producătoare.

Mai departe este nevoie de aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului.  Acest subiect a fost comentat şi de Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

Acesta a explicat la Digi24 că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor este un proces complex. În opinia acestuia, toate etapele necesită între 3 și 5 ani.

România poate produce vaccin împotriva Covid-19?

Florin Oancea

Se ştie că Institutul Cantacuzino nu a mai produs vreun vaccin din 2010, când a rămas fără autorizație. „Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp.

Este o hazardare să spunem, în momentul acesta, când se va întâmpla producția de vaccinuri antiCOVID în România. Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european.

În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza”, a declarat Florin Oancea la Digi FM.

Cîţu a spus că România ar putea produce un vaccin antiCovid-19 la Cantacuzino

Florin Cîțu a declarat în weekend că România ar putea produce un astfel de vaccin la Institutul Cantacuzino. Damian a explicat că producerea vaccinurilor reprezintă un proces complex:

Este vorba de 7, 8 faze de producție pentru un medicament de succes și de două ori mai multe pentru vaccinuri. „Durata de fabricație a unui vaccin sau medicament este între 3 și 36 de luni. Sunt foarte multe etape de control al calității, pentru ca produsul să fie compatibil cu specificațiile.

Nu este problema aprobărilor… Se vor da prin autoritățile europene pentru că se caută soluții pentru producția de vaccinuri. Este vorba mai mult despre infrastructură.

Pentru primele faze în cazul fabricării de vaccinuri – cultivarea celulelor care produc antigen, recoltarea și purificarea – ne trebuie un anumit tip de tehnologie.

De când a început pandemia, am discutat cu toți premierii și miniștrii Sănătății. I-am rugat să găsească soluții pentru a găsi resurse pentru o fabrică de vaccinuri pentru a putea fabrica și noi în România.

Dacă vorbim de transfer de tehnologie cu multe etape de fabricație pentru care să avem licență primită de la producător, vorbim de un orizont de 3, 5 ani.”

cantacuzino.mapn.ro Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico Militar Cantacuzino DigiFM