Evenimentul Zilei > Social > Teroare în două sate din Argeș, de la începutul lunii mai. Sătenii nu dorm noaptea, să-și păzească avutul
Teroare în două sate din Argeș, de la începutul lunii mai. Sătenii nu dorm noaptea, să-și păzească avutul

Teroare în două sate din Argeș, de la începutul lunii mai. Sătenii nu dorm noaptea, să-și păzească avutul

De la începutul lunii mai satele Căpățâneni și Arefu din județul Argeș, situate pe Transfăgărășan, aproape de baza muntelui, sunt asediate de urși.

Nu există gospodărie care să nu fi fost atacată de periculoasele animale. Sătenii se plâng că pagubele sunt enorme. Le-au fost ucise oi, vaci, porci și păsări. 

Oamenii spun că vor bloca șoseaua Transfăgărășan, dacă nimeni nu-i bagă în seamă. Ei văd că autoritățile nu întreprind nimic pentru a limita, cel puțin, acest fenomen.

După cum relatează pe larg presa locală, în speță portalul www.ziarulargesul.ro, sătenii stau de pândă în fiecare noapte, încercând să contracareze urșii. Dacă aud vreo mișcare, oamenii fac zgomote puternice, cu petarde sau cu vuvuzele, pentru a-i alunga pe musafirii nepoftiți.

Urșii nu se dau bătuți cu una, cu două, ba chiar umblă hai-hui prin curțile oamenilor. Alte patrupede își fac rondul chiar pe șoseaua națională. Cele mai multe vizite sunt după lăsarea întunericului.

Urșii știu ei ce știu, umblând după mâncare. Parcă au program fix, la finalul zilei apar în zona de picnic de lângă Cetatea Poienari, dacă acolo găsesc resturi de mâncare lăsate de turiști.

Nu de puține ori urșii intră și în curtea hidrocentralei din apropiere. 

Presa locală arată că în acest timp hârtiile circulă între instituțiile județene. Primăria din Arefu zice că nu are competențe în chestiunea de față. 

Au fost sesizate, ca atare, Prefectura Argeș, Consiliul Județean, Direcția Silvică, Garda de Mediu. Degeaba, nu se arată niciun răspuns concludent, care să le dea speranțe oamenilor. 

Pe de altă parte, 15 investitori locali, proprietari de pensiuni sau de terase, au sesizat împreună instituțiile județene, arătând că invazia urșilor poate să ducă la închiderea acestor afaceri, având în vedere pericolul din zonă. 

La ora aceasta există oameni în sat care consideră că pentru a fi auziți de autorități ar trebui să facă o acțiune de amploare, să se audă până la București. De pildă, să blocheze Transfăgărășanul.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: