Evenimentul Zilei > International > Teroare de Revelion. Bruxelles anulează petrecerea. Tensiune maximă la Paris, Londra, Moscova, Ankara și New York
Teroare de Revelion. Bruxelles anulează petrecerea. Tensiune maximă la Paris, Londra, Moscova, Ankara și New York

Teroare de Revelion. Bruxelles anulează petrecerea. Tensiune maximă la Paris, Londra, Moscova, Ankara și New York

Autoritățile belgiene au decis anularea festivităților și focurilor de artificii de Anul Nou ce ar fi trebuit să aibă loc în centrul capitalei Bruxelles la miezul nopții, invocând riscuri legate de comiterea unor atentate.

Anul trecut, în jur de 100.000 de persoane au așteptat Anul Nou în piața din centrul Bruxelles-ului. Decizia a fost luată în ultimul moment, după ce autoritățile competente au făcut o nouă analiză a situației de securitate. „Mai bine să nu ne asumăm niciun risc”, a declarat primarul Bruxelles-ului, explicând că nu poate garanta că toată lumea care va veni la eveniment poate fi controlată. La rândul său, premierul belgian Charles Michel a explicat că hotărârea a fost determinată de ”informațiile care ne-au parvenit în ultimele zile”. În plus, la începutul acestei săptămâni, poliția a reținut două persoane suspectate că intenționau să comită atacuri în noaptea dintre ani.

Belgia și în special Bruxelles-ul, care găzduiește instituțiile europene și sediul NATO, sunt plasate de la sfârșitul lunii noiembrie la nivelul 3 de alertă teroristă, cu doar o treaptă sub nivelul maximal, ceea ce se traduce printr-o „amenințare posibilă și probabilă” de atac terorist. Timp de șase zile, în noiembrie, capitala belgiană a trăit chiar sub nivel 4 de alertă teroristă.

Amenințările teroriste au pus în ultimele zile în alertă maximă forțele de ordine din mai multe țări. Turcia a anunțat că a dejucat un atentat sinucigaș ce ar fi urmat că fie comis la Ankara, iar în Austria și în Rusia au fost luate măsuri suplimentare de securitate, în timp ce la Paris – oraș aflat sub o strictă supraveghere a poliției – nu vor exista focuri de artificii. Tradiționala ”adunarea” de pe Champs-Elysees va avea totuși loc, dar cu măsuri suplimentare de securitate. Peste 11.000 de membri ai forțelor de ordine vor fi desfășurați în capitala franceză și la periferii.

La Moscova nu va fi permis accesul în Piața Roșie, iar la New York au fost luate, de asemenea, măsuri suplimentare de securitate. ”Am decis să întâmpinăm 2016 într-o manieră mai contemplativă fără prea mare ostentație”, a precizat Anne Hidalgo, primarul metropolei americane.

În Londra s-au luat măsuri de securitate fără precendent pentru noaptea festivă dintre ani. Potrivit presei britanice, ”întreaga poliție va fi la datorie” iar Scotland Yard-ul a anulat, în premieră absolută, peste 2000 de concedii care fuseseră luate în această perioadă.