Evenimentul Zilei > International > Tensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Italia. Ministrul educației și-a dat demisia
Tensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Italia. Ministrul educației și-a dat demisia

Tensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Italia. Ministrul educației și-a dat demisia

Ministrul italian al Educației, Lorenzo Fioramonti, și-a dat demisia joi, dând astfel o lovitură puternică guvernului de coaliție care a fost investit cu doar patru luni înainte.

Fioramonti, membru al Mișcării Cinci Stele, a postat pe Facebook că a renunțat la funcția sa pentru că cererea pe care a făcut-o, referitoare la un nivel minim de finanțare, nu a fost satisfăcută.
Acesta a declarat că l-a informat marți pe premierul Giuseppe Conte despre decizia sa.
Fioramonti a fost de acord să preia portofoliul pentru a „inversa… tendința veche de zeci de ani care a dăunat grav școlilor italiene, învățământului superior și cercetării din țară”, a mai declarat acesta.
Fostul oficial susține că guvernul nu a reușit „să asigure linia de plutire din punct de vedere financiar… în special într-un domeniu atât de important precum universitățile și cercetarea.”
Demisia acestuia reprezintă o nouă lovitură pentru guvernul de coaliție format din partidul M5S Fioramonti și Partidul Democrat de centru-stânga, în urmă cu doar patru luni.
Disensiunile dintre acestea au apărut repede cu privire la mai multe aspecte, inclusiv la politica Italiei față de migrația ilegală.
Liderul M5S, Luigi Di Maio, actualul Ministru de Externe, a fost criticat dur de membrii propriului partidul, câțiva parlamentari părăsind formațiunea sa în favoarea partidului Ligii, anti-imigrație, de extremă dreaptă, condus de Matteo Salvini.
Articolele de presă susțin că domnul Fioramonti intenționează să formeze un grup independent în parlament pentru a-l sprijini pe Conte, care ar putea fi vectorul unui nou partid politic.
Fioramonti, fost profesor de economie la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud, a stabilit pentru 2020 un buget minim de 3 miliarde de euro, dar a primit 2 miliarde de euro în cadrul bugetului de stat aprobat luni.
Demisia acestuia va crește probabil tensiunile din cadrul guvernului coaliției și așa dezbinate din Italia, întrucât se confruntă cu o provocare din partea fostului premier Matteo Renzi și a noului său partid de centru, Italia Viva.
Între timp, Salvini solicită noi alegeri, chiar dacă Liga a scăzut în sondajele de opinie, de când a dus la căderea guvernului anterior de coaliție din Italia, în august anul curent.