„În mod clar credem că orice acţiune unilaterală a Turciei ar fi inacceptabilă”, a declarat Mark Esper în cursul unei vizite în Japonia.

Declaraţia şefului Pentagonului vine în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara.

Duminică, preşedintele turciei,Tayyip Erdogan a declarat că, Turcia va efectua o operaţiune militară într-o zonă controlată de kurzi la est de Eufrat în nordul Siriei

„Ceea ce vom face este să prevenim incursiunile unilaterale care ar deranja, din nou, aceste interese reciproce … pe care SUA, Turcia şi Forţele Democratice Siriene (FDS) le împărtăşesc în ceea ce priveşte nordul Siriei”, a explicat responsabilul american.

În ultimii patru ani FDS, din care face parte miliţia kurdă YPG (Unităţi de apărare a poporului), cu sprijinul SUA), au preluat controlul într-o zonă extinsă din nord-est Siriei, care se afla sub controlul militanţilor Statului Islamic.

În vizita din Japonia, Mark Esper a mai spus că Statele Unite nu au niciun plan să renunţe la FDS.

Campania condusă de Turcia, care a fost amânată luni întregi ca urmare a opoziţiei SUA, are ca scop îndepărtarea miliţiei kurde YPG dintr-o serie de oraşe de frontieră în provinciile Raqqa şi Hasaka.

La rândul său, Ankara a acuzat Washingtonul că a oprit continuarea acestei operaţiuni prin crearea unei zone de securitate în interiorul graniţei de nord-est a Siriei cu Turcia.

În acest context, Erdogan a afirmat că atât Rusia, cât şi SUA au au fost informate în legătură cu planificarea operaţiunii, potrivit Reuters

Turcia intenţionează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă, romaniatv.net

Te-ar putea interesa și: