Evenimentul Zilei > International > Tensiune la cote maxime. Demonstrație de forță a SUA. China reacționează
Tensiune la cote maxime. Demonstrație de forță a SUA. China reacționează

Tensiune la cote maxime. Demonstrație de forță a SUA. China reacționează

China ia atitudine după ce două nave de război americane au traversat joi Strâmtoarea Taiwan. Este a doua misiune de acest tip a marinei SUA în această lună.

Ministerul chinez al apărării a calificat traversarea drept o „provocare” şi „o demonstraţie de forţă”, adăugând că nave şi avioanele chineze au urmărit navele americane.

În luarea de poziţie a ministerului chinez al apărării se specifică că „trecerea acestor nave trimite un mesaj greşit susţinătorilor independenţei Taiwanului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi a stabilităţi”.

„Armata Populară de Eliberare a Chinei menţine un nivel ridicat de alertă în orice moment, răspunde la toate ameninţările şi provocările în orice moment şi apără cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a afirmat ministerul de la Beijing.

La rândul său, ministerul apărării din Taiwan a declarat că navele au trecut prin strâmtoare în direcţia nordică, menţionând evenimentul drept o „misiune obişnuită”. Forţele armate din Taiwan au monitorizat navigaţia, iar situaţia este „ca de obicei”, a adăugat aceasta.

Susținere pentru Taiwan

SUA își demonstrează în acest fel susținerea pentru Taiwan, dar transmite și mesajul că pretențiile teritoriale ale Chinei nu sunt acceptate.

China, care pretinde conducerea democratică a Taiwanului ca teritoriu propriu, este nemulţumită de intensificarea sprijinului pe care SUA îl acordă insulei, inclusiv prin vânzarea de arme, precum şi prin trecerea navelor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan, ceea ce contribuie la înrăutăţirea relaţiilor dintre Beijing şi Washington, potrivit Agerpres.

Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au „efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional”.

Tranzitul „navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul SUA faţă de o (regiune) indo-pacifică liberă şi deschisă. Armata americană va continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde dreptul internaţional permite”.

Aceasta este al 13-a tranzit prin strâmtoare de către nave ale marinei americane în 2020. Acțiunea are loc la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă