Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal de spionaj China-SUA. Un bărbat care a lucra pentru Beijing, arestat în Singapore
Scandal de spionaj China-SUA. Un bărbat care a lucra pentru Beijing, arestat în Singapore

Scandal de spionaj China-SUA. Un bărbat care a lucra pentru Beijing, arestat în Singapore

Cetăţeanul singaporez care a spionat Statele Unite pentru China a fost arestat de Departamentul de Securitate Internă la întoarcerea sa în Singapore miercuri, 30 decembrie.

Dickson Yeo a pledat vinovat în iulie anul acesta, şi a recunoscut faptul că a spionat cu scopul de a obține informații sensibile de la americani sub îndrumarea oficialilor chinezi de la serviciile de informații.

Autorităţile din Singapore l-au arestat miercuri pe Dickson Yeo, la întoarcerea sa în oraşul-stat după ce a fost încarcerat pentru spionaj în folosul Chinei în Statele Unite, declarând că vor investiga dacă el ar reprezenta un risc de securitate.

Dickson Yeo, cetăţean singaporez, s-a întors în Singapore după ce a executat o pedeapsă cu închisoarea în Statele Unite pentru că a acţionat ca agent ilegal al serviciilor secrete chineze.

Dickson Yeo Jun Wei, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 14 luni de închisoare în Statele Unite pentru spionaj și a dezvăluit anchetatorilor de acolo că „sarcinile sale anterioare vizau alte state în afară de SUA”, a declarat ISD într-un comunicat, miercuri.

Departamentul de Securitate Internă (ISD) îl va intervieva pe Yeo pentru a stabili dacă s-a angajat în activităţi prejudiciabile securităţii în Singapore, potrivit unui comunicat.

El a susținut „cauza” sa şi a spus că nu „trădează Singapore”

El a spionat SUA timp de patru ani, după ce a fost recrutat de oficialii de informații chinezi în 2015, când a vizitat Beijingul pentru o prezentare a situației politice din Asia de Sud-Est.

„Singapore nu va permite ca cetăţenii noştri să devină subversivi sau să fie folosiţi de orice actor străin pentru activităţi care ne prejudiciază securitatea şi interesele naţionale”, a declarat ISD în comunicat.

„Guvernul adoptă o poziţie foarte serioasă în legătură cu orice singaporez ce intră într-o relaţie clandestină cu un guvern străin şi se angajează în activităţi de spionaj sau subversive la cererea puterii străine”, potrivit ISD, adăugând că astfel de persoane fizice vor fi tratate în conformitate cu legile locale, informează news.yahoo.