Evenimentul Zilei > International > Strâmtoarea Taiwan, traversată de o navă americană. Tensiuni cu China
Strâmtoarea Taiwan, traversată de o navă americană. Tensiuni cu China

Strâmtoarea Taiwan, traversată de o navă americană. Tensiuni cu China

O navă de război americană, USS Barry, a traversat strîmtoarea Taiwan pentru a doua oară într-o lună, pe fondul tensiunilor dintre Taipei și Beijing și după ce un portavion chinez a trecut în apropiere de insulă.

China, care consideră Taiwanul parte a teritoriului său, este iritată de susținerea crescută acordată insulei din partea administrației Trump, precum creșterea vânzării de arme, patrulările americane în zonă și vizita la Washington a vicepreședintelul taiwanez William Lai.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că nava americană a tranzitat strâmtoarea Taiwan, care separă insula de gigantul vecin China, în direcția sud și continuă să navigheze către sud, scrie Reuters.

Forțele armate taiwaneze au supravegheat nava pe care au descris-o fa fiind în „misiune obișnuită”, a adăugat ministerul, fără a furniza alte detalii în plus.

Lt. Anthony Junco, purtător de cuvânt al celei de-a șaptea flote a Statelor Unite, a informat că nava implicată este distrugătorul lansator de rachete USS Barry și a spus că aceasta a făcut un „tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwanului”, în conformitate cu dreptul internațional.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o zonă Indo-Pacifică liberă și deschisă. Marina SUA va continua să navigheze, survoleze și să opereze oriunde permite legislația internațională”, a spus el.

În urmă cu două săptămâni, USS Barry a traversat strâmtoarea în aceeași zi în care avioanele de luptă chinezești au zburat în apropierea Taiwanului.

Taiwanul a declarat joi că un grup aeronaval chinez în jurul portavionului Liaoning a navigat spre sud prin canalul Bashi, care se află între Taiwan și Filipine și se îndrepta spre est.

La începutul acestei luni, grupul aeronavala navigat pe coasta de est a Taiwanului. China a declarat la acea vreme că este vorba de exerciții de rutină în mult disputata Mare a Chinei Meridionale.

China a efectuat exerciții frecvente în apropierea Taiwanului, inclusiv cu avioane de luptă și bombardiere cu capacitate nucleară, în apropierea insulei, demersuri denunțate de guvernul de la Taipei ca tentative de intimidare.