Taxa pe soare nu dispare. Ce pregătește Guvernul

Taxa pe soare nu dispare. Ce pregătește Guvernul

Taxa pe soare nu dispare. Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România acuză Guvernul și ANRE că, în ciuda asigurărilor publice, deja se pregătește impunerea „taxei pe soare”.

Astfel, taxa pe soare nu dispare. Prosumatorii care își montează panourile fotovoltaice sunt obligați să înlocuiască tabloul electric existent cu unul sigilabil, echipat cu siguranțe, în care va fi instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului.

Costuri inutile pentru prosumatori

„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce așa numita “taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat.

Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul și ANRE nu intenționează să aplice “taxa pe soare”?

Ne puteți urmări și pe Google News
Panouri solare

Sursa foto: Arhiva EVZ

 

Taxa pe soare. Premeditare și negare

Aceasta este o acțiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență intenția de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenției Guvernului și ANRE de a introduce această taxă absurdă.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalații. Din sutele de imagini primite am identificat doua situații:

  • în unele cazuri a fost instalat un “bloc de măsură sigilabil”.
  • în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcționale.

Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construiește în perioada în care Guvernul și Ministerul Energiei neagă intenția de a introduce “taxa pe soare”.

Taxa din 2026

În declarațiile oficiale, reprezentanții Guvernului și ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Aceasta afirmație este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP, etc) și cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acțiune agresivă și nejustificată față de prosumatori. Nu este normal să taxam autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată.

Directiva Europeana

O altă temă falsă promovată de autorități a fost aceea că introducerea “taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Menționăm că A.P.C.E. a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar și fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare.”, arată Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie.