PSD și PNL, acord pe comasarea alegerilor. Liderii partidelor s-ar fi întâlnit în secret cu Klaus Iohannis

PSD și PNL, acord pe comasarea alegerilor. Liderii partidelor s-ar fi întâlnit în secret cu Klaus Iohannis Sursa foto: Arhiva EVZ

PSD și PNL ar fi ajuns la o înțelegere pentru comasarea alegerilor de anul acesta. Surse precizează că acordul ar fi avut loc după o întâlnire secretă cu Klaus Iohannis.

PSD și PNL s-au pus de acord pentru comasarea alegerilor din 2024, după ce liderii lor s-ar fi întâlnit în secret cu președintele Klaus Iohannis. Astfel, alegerile pentru Parlamentul European ar urma să se desfășoare în paralel cu cele locale în 2024, după ce partidele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la un acord.

Surse: PSD și PNL acord pe comasarea alegerilor

Potrivit informațiilor furnizate de Știrile PRO TV, s-a convenit ca PSD și PNL să prezinte candidați comuni în întreaga țară, atât la alegerile locale, cât și la cele europarlamentare.

Prin urmare, conform înțelegerii, 11 mandate ar fi destinate social-democraților și 9 liberalilor. Klaus Iohannis ar fi atras atenția liderilor politici că ne aflăm într-un "context politic tensionat", motiv pentru care ruptura în coaliție și disputele între PSD și PNL ar trebui evitate. În plus, conform informațiilor furnizate de sursele PRO TV, candidatul la funcția de președinte va fi unul singur, susținut atât de PSD, cât și de PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ipoteza în care toate estimările sunt exacte, acest candidat va fi Marcel Ciolacu, din partea PSD. Cu toate acestea, în cazul în care apar tensiuni în cadrul ambelor partide și nu se poate ajunge la un consens privind acest candidat unic, atât PSD, cât și PNL vor trebui să-și desemneze câte un candidat care să concureze cu cel al AUR.

În plus, s-a luat în considerare și sprijinirea unui candidat independent, precum Mircea Geoană. Dacă PSD ar câștiga funcția de președinte, PNL ar urma să primească poziția de comisar european, o poziție mult dorită și de Klaus Iohannis. Conform presei europene, România ar putea prelua mandatul de comisar pentru apărare, iar cel mai potrivit pentru această poziție ar fi Nicolae Ciucă.

Conform informațiilor de la România TV, în cazul în care alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare, alegerile prezidențiale vor fi, de asemenea, comasate cu cele parlamentare. Prin urmare, în viitorul apropiat se vor iniția negocieri pentru alcătuirea listelor la europarlamentare, precum și pentru desemnarea candidaților la consiliile județene și primării. În cele din urmă, se va stabili cine va candida pentru funcția de președinte.

Premierul Ciolacu la Roma

Marcel Ciolacu / Sursă foto: captură video

PSD și PNL, acord pe comasare

Pe de altă parte, surse politice au precizat pentru EVZ că subiectul comasării alegerilor va fi discutat, din nou, la ședința coaliției de guvernare de miercuri.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut o convorbire telefonică în care au convenit să demareze noi negocieri. Decizia oficială, acceptată de toți participanții, va fi luată la următoarea întâlnire a coaliției. Înainte de acest moment, reprezentanții ambelor formațiuni caută soluții tehnice și analizează diverse scenarii de lucru. PSD și PNL s-au întrunit separat în ședințe pentru a realiza propria lor analiză, pe care să o prezinte miercuri.

Duminică, trebuia să aibă loc o altă întâlnire, în coaliție, pe acest subiect, însă PSD a revocat-o. Social-democrații au invocat o intervenție publică a purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a anticipat rezultatul negocierilor, spunând că cel mai probabil se va ajunge la un acord. Pe de altă parte, însă, a afirmat că liberalii sunt pregătiți pentru orice variantă.

PSD și PNL mai fac o încercare

Cele două partide au propriile lor interese electorale în acest an, chiar dacă sunt într-o alianță la guvernare. Acesta este și motivul pentru care precedentele runde de negociere cu privire la comasarea alegerilor au eșuat. Cu toate că PSD se află în fruntea sondajelor și nu își face griji în privința câștigării alegerilor, partidul simte interesul crescut al colegilor de coaliție pentru comasare. Drept urmare, încearcă să obțină cât mai multe avantaje în negociere adoptând o abordare mai prudentă.

De aceea, PSD a transmis în mai multe rânduri că nu este tocmai interesat de comasare, un subiect pentru care aliații de la guvernare au devenit "obsedati".

Conform surselor politice, la negociere au fost incluse mai multe funcții politice:

  • candidat unic PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei;
  • liste comune PSD-PNL la alegerile parlamentare;
  • comisarul European din partea României;
  • directorii SRI și SIE;
  • președinții Senatului și Camerei Deputaților.