
România intenționează să impună taxe mult mai mari pentru automobilele vechi și poluante. Impozitarea mașinilor în funcție de nivelul de emisii este o practică deja aplicată la nivel european. Noul impozit anual va fi complet diferit de taxa de poluare aplicată în Guvernul Tăriceanu, care se plătea doar la înmatricularea unui vehicul.
Cum va fi aplicat noul impozit anual
Mihai Bordeanu, directorul Dacia România, a transmis Guvernului României o propunere de taxare a mașinilor vechi și poluante. Noul impozit ar aduce un echilibru legat de cheltuielile cu programele Rabla. El a spus că programul Rabla este un stimulent pentru achiziționarea de mașini noi.

Noxe. Sursa foto: Dreamstime
„Suntem ca la o inundație, scoatem apa, dar nu reparăm țeava care s-a spart. Așa e și cu Rabla. E un stimulent pentru achiziții de mașini noi, dar nu lucrăm la cauze, achiziția și deținerea de mașini foarte vechi, achiziția nefiscalizată, cu samsari, oameni care nu plătesc taxe. Mașina e veche, dar statul nu o taxează, ne taxează pe noi cu mașini noi”, a precizat Mihai Bordeanu.
Diferențele existente
O nouă lege pentru vehiculele poluante ar putea impune un impozit mai mare pentru automobile, în funcție de emisiile de CO2 și, posibil, de norma Euro a acestora.
Noua taxă nu va mai fi una de achiziție, cum au fost taxele de primă înmatriculare sau de poluare, introduse în trecut de Tăriceanu pentru a limita importul de mașini second-hand din Germania. Aceasta va fi o taxă de deținere, valabilă în perioada de folosire a mașinii. Scopul ei este de a descuraja achiziția oricărui automobil cu emisii ridicate, indiferent dacă este nou sau vechi.
Impozit anual pe mașinile vechi. Situația în Europa
Majoritatea țărilor din UE au sisteme de taxare pe bază de emisii. În Belgia, cumpărătorii plătesc o taxă de până la 2.500 de euro la achiziție, dacă mașina emite mai mult de 146 g/km. De asemenea, există un impozit anual pentru emisiile de peste 122 g/km.
În Danemarca, taxa anuală începe de la 88 de euro pentru un consum de peste 2 litri/100 km și ajunge la 3.000 de euro pentru consumuri de peste 22 litri/100 km. În Finlanda, taxa anuală variază între 53 și 654 de euro, în funcție de nivelul emisiilor.
În Franța, mașinile cu emisii ce depășesc 190 g/km sunt taxate cu 160 de euro anual. În plus, se adaugă o taxă de un euro pentru fiecare gram de CO2 între 21 și 50 g/km și 29 de euro pentru fiecare gram peste 270 g/km. Mașinile cu emisii sub 21 g/km sunt scutite, potrivit Profit.ro.
Ce sistem a fost adoptat în Germania
În acest stat european, impozitul anual pe baza capacității cilindrice a motorului include o taxă pe CO2, de 2 euro pentru fiecare gram de CO2 peste 95 g/km.
În Grecia, proprietarii plătesc între 90 de cenți și 3,72 euro pe gram de CO2 pentru mașinile cu emisii de peste 90 g/km. Grecia aplică și o taxă de achiziție bazată pe CO2.