Va fi jale pentru milioane de șoferi: revine „Taxa auto”

Va fi jale pentru milioane de șoferi: revine „Taxa auto”Mașini. Sursa foto: Pixabay

Taxa de poluare auto ar putea fi reintrodusă în România. „Legea taxării mijloacelor de transport poluante” se află pe lista condițiilor de accesare a fondurilor din PNRR. Milioane de șoferi ar putea fi afectați de această modificare.

Cine va achita noua taxă de poluare

Pentru a putea accesa fondurile din PNRR, România va fi nevoită să stabilească o nouă taxă de poluare.  La sfârșitul lunii ianuarie, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România intenționează să solicite, în perioada iunie-iulie, o nouă tranșă de 2,7 miliarde de euro din PNRR.

Accesarea acestei sume va depinde de implementarea unor reforme, printre care se numără și introducerea unei legi legate taxarea vehiculelor poluante.

Opt milioane de mașini, vizate

„Este o transpunere de Directivă a Uniunii Europene (...) toate statele membre au obligaţia transpunerii directivei şi, odată cu aceasta, o schimbare a mecanismului de impozitare pentru mijloacele de transport”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, „cele poluante vor plăti taxa privind certificatele ITS şi emisiile proporţional cu nivelul de poluare”.

Mașină

Mașină. Sursa foto Dreamstime

El a menționat că numărul mașinilor vizate ajunge la opt milioane, „în funcție de numărul de kilometri parcurși și a mijloacelor de transport poluante”.

Astfel, România ar putea fi obligată să respecte această cerință.

„Este o lege cu un impact destul de mare, sunt peste 8 milioane de mijloace de transport. Jalonul este la Ministerul Transporturilor și are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare. Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR și de mare complexitate”, a mai spus ministrul Boloș.

Unde vor ajunge banii

Ministrul Finanțelor a explicat unde vor ajunge banii încasați din noua taxă. Conform planului, o parte din suma totală va fi trimisă către autoritățile locale, iar restul la CNAIR.

„Afectează mulți posesori de mijloace de transport și are impact asupra bugetelor autorităților locale. O parte din banii din taxă se duc la autorități locale, altă parte din bani se duc la CNAIR, să fie utilizați la întreținerea drumurilor”, a încheiat el.

Între 2006 și 2013, Executivul a implementat diverse forme de taxe auto și timbru de mediu, însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că acestea nu erau legale.