„Când vedem o rată de dublare, să spunem, a cazurilor noi într-un anumit loc, și care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo este transmitere comunitară accentuată și trebuie să limităm această transmitere prin izolarea acelei zone”, a declarat Nelu Tătaru, la TVR 1.

Ministrul Sănătății a precizat că după cele două weekend-uri prelungite, autoritățile se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri noi, pe care o pot gestiona doar dacă noi, cetățenii, respectăm măsurile de protecție de bază împotriva coronavirusului.

„Ultimele cinci zile au fost cu peste 300 de cazuri noi, iar dacă astăzi avem 246, este datorită faptului că au fost mai puțin testări, ziua de ieri fiind o zi de duminică, dar în același timp rămânem la un trend peste 200. Evaluarea noastră se face și la cazurile din Terapie intensivă, care rămân la 195 de cazuri, precum și pe adresabilitatea la nivelul Unităților de primire-urgențe.

Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice care sunt în desfășurare, sunt locuri sau locații care sunt izolate și în ultima perioadă am putut vedea și agenți economici care au făcut evaluări personalului odată cu angajarea și s-au depistat și cazuri pozitive”, a spus Nelu Tătaru.


Ministrul Sănătății, avertisment fără precedent: „Dacă nu respectăm regulile…”

Ministrul Sănătății, despre medicamentul minune al britanicilor: „Îl foloseam de mult”


Potrivit spuselor sale, cazurile care pun probleme sunt cele critice, căci necesită un suport ventilator, iar terapia intensivă trebuie să le preia.

„Depinde foarte mult de evoluția zilnică, de evoluția săptămânală, de evoluția la 2 săptămâni, care este acea perioadă de incubație, moment în care noi, de obicei, pregătim o nouă perioadă de relaxare, dar odată cu evoluția nefavorabilă ne gândim să avem și niște restricții particulare, puse pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locație”, a subliniat ministrul Sănătății.

“Dar mă repet, eu sper că odată cu respectarea precauțiilor, odată cu respectarea acestor reguli, atât de către populație, cât și de către agenții economici care au relaxat anumite activități în această perioadă, să putem gestiona un număr de cazuri chiar dacă este o creștere moderată”, a arătat Nelu Tătaru.