Ministrul Sănătății, despre medicamentul minune al britanicilor: „Îl foloseam de mult”

Ministrul Sănătății, despre medicamentul minune al britanicilor: „Îl foloseam de mult”

Medicii români foloseau de mai multă vreme tratamentul cu dexametazonă, „medicamentul minune”, despre care britancii spun că reducerea mortalităţii din cauza bolii COVID-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acest medicament, ieftin și disponibil pe scară largă, este folosit de multă de vreme în România în tratarea diferitelor afecțiuni respiratorii

„Dexametazona se folosea și până acum la noi în schemele de tratament, adaptat la fiecare stadiu de boală și la terapia intensivă. Dexametazona nu este un medicament nou. Se folosea și până acum la tot ceea ce însemna pneumonie și alte afecțiuni respiratorii”, a declarat Nelu Tătaru.

Tratamentul cu dexametazonă are efecte pozitive în cazurile pacienților de COVID-19 aflați în stare gravă, care sunt conectați la aparate care ajută la respirație, au descoperit medicii britanici.

În altă ordine de idei, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a precizat că beneficiul acestor medicamente depinde de situația concretă a pacientului căruia i se administrează.

„Beneficiul tuturor acestor medicamente patogenice depinde de situația concretă când se administrează. La persoanele cu insuficiență respiratorie este benefică această terapie. Acestea sunt cazurile severe din ATI. Există mai multe discuții legate de introducerea terapiei precoce pentru a nu se ajunge în faze de inflamație severă, dar deocamdată studiile încă nu au rezultate concludente și semnificativ statistice”, a declarat Virgil Musta, la începutul acestei săptămâni.

Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a anunțat că va utiliza pe scară largă dexametazona, un medicament din familia steroizilor ce permite reducerea mortalităţii din cauza bolii COVID-19. Medicii britanici au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu clinic care a arătat că dexametazona poate ajuta la salvarea pacienţilor în stare critică,

În urma apariției acestui studiu, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că îşi va actualiza liniile directoare privind tratamentul administrat persoanelor diagnosticate cu COVID-19. Deşi rezultatele studiului sunt preliminare, cercetătorii susțin că medicamentul ar trebui să devină tratamentul standard pentru pacienții aflați în stare critică, în special a celor conectați la ventilatoare pulmonare.

De menționat că beneficiile au fost observate doar la pacienţii în stare gravă, nu şi la cei cu simptome mai uşoare.

„Acesta este primul tratament despre care s-a demonstrat că reduce mortalitatea la pacienţii cu COVID-19 care necesită oxigen sau suport la ventilator'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În așteptarea vaccinului, OMS merge pe medicamentul momentului: dexametozana

Orban, despre acuzațiile de manipulare a datelor despre COVID: „Sunt duși cu capul”

Ne puteți urmări și pe Google News