Premierul Ludovic Orban a respins acuzațiile unor politicieni din opoziție, care susțin că cifrele din rapoartele privind situația îmbolnăvirilor de COVID-19 ar fi manipulate.

Premierul a spus că aceste informații provin de la laboratoare specializate care fac testările și care, legal, nu pot da informații false. Drept urmare, premierul a declarat că cei care susțin aceste informații sunt manipulate ,,sunt duși cu capul”.

„Nu manipulăm nicio cifră. Noi avem un număr de laboratoare acreditate care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 5-600 la peste 17.000 de teste zilnice. Aceste laboratoare fac analizele, cu aparatele de tip real time PCR, aceste analize sunt analize care se fac după o metodologie, se înregistrează. Există un sistem de centralizare a informaţiilor şi toate informaţiile sunt publice. Nimeni nu poate să manipuleze aceste informaţii. Cine  lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul. Nu există nicio posibilitate de a manipula aceste informaţii”, a spus Ludovic Orban”, a spus Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a precizat că starea de urgență va fi prelungită exact atât cât va fi necesar,  în condițiile în care există pericolul ca boala să revină.

În acest sens, premierul a precizat că nivelul de răspândire a noilor cazuri este foarte ridicat, peste 300 noi îmbolnăviri zilnic, iar numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID 19 este mai mare decât cel al persoanelor  vindecate. De aceea, a spus Ludovic Orban, oamenii trebuie să se protejeze pe ei și pe cei din jur, ca să nu se îmbolnăvească.

„Din păcate, sunt foarte mulţi oameni în viaţa publică, politică, care au un comportament iresponsabil, care au instigat literalmente cetăţenii români la nerespectarea regulilor pe care le-am stabilit. Se vede foarte clar din datele prezentate public că avem un nivel de răspândire îngrijorător. (…) Creşterea nu e una care să ne determine să luăm alte măsuri de restricţie, dar este o creştere”, a mai adăugat premierul.

În ultimele 24 de ore au fost raportate alte 315 noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel că bilanţul total a ajuns la 24.045, fiind a cincea zi consecutiv în care numărul îmbolnăvirilor trece de 300. Totodată, s-au înregistrat 12 decese, numărul total fiind de 1.512, conform anunțului făcut de Grupul de Comunicare Strategică.