Evenimentul Zilei > Social > Tatar Așî, delicioasa mâncare a tătarilor din Dobrogea
Tatar Așî, delicioasa mâncare a tătarilor din Dobrogea

Tatar Așî, delicioasa mâncare a tătarilor din Dobrogea

Mâncarea tradițională tătărească, Tatar așî, este, gustoasă, răcoroasă, hrănitoare și ușor de gătit. Gospodinele din Dobrogea, din ce în ce mai inventive, pun ingrediente care îi dau o savoare anume, fără însă a le dezvălui. Secretul este bine păstrat din generație în generație

 

Reteta pentru prepararea tatar așî, sau ”Tabaq Borek”,  aparține doamnei Sevim Mustafa în cartea sa ”Obiceiurile și tradițiile turcilor și tătarilor dobrogeni”.

Ingrediente

Carne tocată de vită-300-400 grame

Ouă-2 bucăți

Apă-3 litri

Făină-cât cuprinde

Sare-după gust

Piper negru-jumătatea de linguriță

Ceapă-1-2 bucăți

Iaurt-500-600 grame

Unt-250 grame

Usturoi-1-2 căpățâni

Cum se prepară

Ouăle se bat bine, se pune sare după gust și se adaugă 2-3 căni de apă până se încorporează, câte puin, făina. Se frământă o cocă tare și selasă la odihnit.

Separat, se amestecă ceapa și carnea, tocate. Peste amestec se adaugă piper măcinat și sare, după gust.

Coca se taie în lung, ca la tăiței, în formă de panglici și se presează cu un făcăleț subțire. Se taie în bucăți mici, de mărimea unei cireșe. Fiecare bucățică se întinde, apoi, cu făcălețul.

În mjlocul formelor de cocă se pune câte puțin din carnea pregătită anterior. Se împăturește în două, se presează pe margini astfel încât să nu se deschidă în momentul fierberii.

Se pun apoi la fiert în apă cu sare. Când, în timpul fierberii, ies deasupra apei, se mai lasă încă 10 minute. Micile bucăți de tatar așî se strecoară și, după ce se scurg bine, se pun pe un platou, unde se amestecă cu unt.

Tatar așî se servește cald, cu iaurt și usturoi pisat, gustul fiind extrem de delicios.

Poftă bună!