Editura Evenimentul si Capital

POVESTEA „ACADEMIEI INFRACTORILOR“: oase rupte și execuții pentru trădători. Cât de periculoși erau recruții lui ȚÂȚĂ. MOTIVAREA INSTANȚEI

Interlopul Țâță, „rectorul“ Academiei Infractorilor Români
Autor: | | 7 Comentarii | 3229 Vizualizari

Fiecare palier al grupării „Academia Infractorilor Români“, condusă și înființată de interlopul Adrian Marin Botez, zis Țâță, era specializat şi condus de persoane de încredere, ultimul eşalon fiind cel de execuţie, format din tineri, care erau plătiţi cu sume modice, arată instanţa Tribunalului Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a 14 membri ai grupării. În 24 aprilie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 14 membri ai grupării "Academia Infractorilor Români". Alţi trei membri ai grupării sunt cercetaţi sub control judiciar, în urma unei decizii luate atunci de procurorii DIICOT.

Codul lui Țâță, structurat pe capitole, era respectat cu sfințenie de toții recruții din Academia Infractorilor Români. În caz contrar, pedepsele se reduceau la bătăi și oase rupte. Cei 14 membri ai rețelei de hoţi coordonate de interlopul Adrian Marin Botez au fost arestați preventiv de magistrații Tribunalului București. Țâță este deja condamnat, fiind încarcerat la Penitenciarul Iași pentru tentativă de omor asupra lui Puiu Mironescu, un interlop rival din Neamț.

Periculoși și agresivi

„Inculpaţii sunt deosebit de periculoşi, în condiţiile în care făceau parte dintr-o reţea criminală, ce a fost concepută, iniţiată şi organizată pe criterii militare, având o structură piramidală, cu un lider suprem şi mai multe eşaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat şi condus de anumite persoane de încredere, ce au grad de «ofiţer», ultimul eşalon fiind cel de execuţie, în cadrul acestuia fiind recrutaţi tineri dispuşi să se alăture grupării şi să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani câştigate prin comiterea infracţiunilor", a scris instanţa, în motivarea deciziei de arestare.

În luarea deciziei, instanţa Tribunalului Bucureşti a ţinut cont şi de "gravitatea deosebită" a faptelor pentru care sunt cercetaţi inculpaţii, având în vedere modalitatea de săvârşire a presupuselor infracţiuni, caracterul organizat, dar şi contribuţia mai multor persoane la săvârşirea faptelor, sub diferite forme.

„Modalitatea de comitere a presupuselor infracţiuni pentru care sunt cercetaţi inculpaţii denotă o anumită înclinaţie a acestora spre ignorarea normelor de drept, dând dovadă de îndrăzneală infracţională, de abilitate şi de o oarecare lejeritate în comiterea unor fapte de acest gen. Se mai observă totodată că această grupare şi-a cristalizat modul de acţiune şi organizare, ajungând chiar la «codificarea» scrisă a regulilor acesteia, denumită «Academia Infractorilor Români», cu prescurtarea A.I.R., într-un aşa numit «Regulament al A.I.R.», având capitole distincte cu privire la profilul viitorului membru al academiei, un model de «contract secret de muncă», precum şi capitole referitoare la pregătirea fizică, psihică, teoretică, practică şi de anchetă, prin care trebuia să treacă fiecare membru, precum şi un capitol distinct referitor la «judecata» la care trebuie să se supună fiecare membru ce greşeşte ori trădează“, se menţionează în documentul citat de Mediafax.

De asemenea, în urma analizării actelor depuse la dosar, judecătorii au stabilit că există motive suficiente pentru a considera drept plauzibil riscul de perpetuare a activităţilor infracţionale de către cei implicaţi în această reţea.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI