Evenimentul Zilei > International > Țara în care cifrele sunt alarmante. 10% din populație s-a îmbolnăvit de la izbucnirea pandemiei
Țara în care cifrele sunt alarmante. 10% din populație s-a îmbolnăvit de la izbucnirea pandemiei

Țara în care cifrele sunt alarmante. 10% din populație s-a îmbolnăvit de la izbucnirea pandemiei

Spania este una dintre țările care au înregistrat un număr uriaș de îmbolnăviri în raport cu numărul populației, conform unui studiu.

Una dintre țările care s-au confruntat cu mari probleme în perioada de pandemie, din punct de vedere al cazurilor de îmbolnăvire, a fost Spania. Conform rezultatelor relevate de un studiu efectuat la nivel naţional, și care s-a bazat pe teste de anticorpi, 9,9% din populaţia acestei țări, e vorba despre aproximativ 4,7 milioane de persoane, au fost expuse la coronavirus. Anunțul a fost făcut, marţi, de către oficiali din domeniul sănătăţii, conform Agerpres.

Mai multe infectări în valul al doilea

Studiul a arătat faptul că prevalenţa virusului a crescut în timpul celui de-al doilea val de infectări, în vară şi în toamnă, şi este totodată mult mai mare decât numărul de cazuri confirmate oficial în Spania, de puţin peste 1,75 de milioane.

Primele rezultate ale acestei cercetări, publicate în luna iulie după testarea a aproape 70.000 de persoane în întreaga Spanie în perioada aprilie-iunie, au arătat o rată a prevalenţei de puţin peste 5%, conform sursei citate.

Situația s-a agravat în toamnă. Au urmat noi restricții și proteste violente

După o perioadă de acalmie, Spania a înregistrat o explozie de cazuri, odată cu venirea toamnei, în luna septembrie. Directorul Centrului de Alerte și Urgențe Sanitare, Fernando Simón, vorbea despre transmiterea foarte ridicată din comunitate. „În Spania se realizează 641.000 de teste PCR pe săptămână. Le facem în grupuri speciale, unde există un risc mai mare de infecție, 11% din ele sunt pozitive, mai mult decât în alte țări, asta ne indică între altele că avem încă o transmitere mare, chiar dacă avem și foarte multe cazuri ușoare”, spunea oficialul din domeniul Sănătății.

Așa că, în toamnă, autoritățile au impus noi restricții, pentru a diminua numărul de infectări. Mulți oameni au fost extrem de nemulțumiți și au ieșit în stradă pentru a protesta. Manifestațiile au dus la violențe și la ciocniri cu forțele de ordine, în Barcelona, Bilbao, Burgos sau Leon.