O țară din Europa nu a primit până acum nicio doză de vaccin. Este vorba despre Ucraina, care se confruntă cu mari probleme în plină pandemie de coronavirus. Abia vineri seara, oficialii de la Kiev au anunțat că pot să demareze campania de vaccinare. Ucrainenii vor ptimi 12 milioane de doze de vaccin produse de AstraZeneca şi Novavax.

Țara care nu a început campania, pentru că nu a avut nicio doză de vaccin

„S-a ajuns la un acord cu privire la livrarea de vaccinuri dezvoltate de grupul britanic AstraZeneca şi de cel american Novavax, fabricate de Indian Serum Institute. Douăsprezece milioane de doze sunt un semnal bun din partea partenerilor noştri”. A fost anunțul făcut de președintele țării, Volodimir Zelenski, în cadrul unui comunicat de presă.

Ucraina a cerut ajutor de la Uniunea Europeană. Președintele s-a plâns

Șeful statului a vorbit despre dificultatea de a avea acces la vaccinuri şi a cerut ajutorul oficialilor Uniunii Europene. Contractele „vor fi semnate în următoarele zile”. Iar primele livrări sunt aşteptate să ajungă în luna februarie. A anunţat pe contul de Facebook ministrul Sănătăţii, Maksim Stepanov.

Cele 12 milioane de doze se vor adăuga altor 8 milioane pe care Ucraina urmează să le primească anul acesta. Ca parte a programului ONU Covax. A anunțat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Yulia Mendel, conform Agerpres.

Mai puțin de jumătate dintre ucraineni au de gând să se vaccineze în timpul campaniei inițiate de Guvern

Guvernul de la Kiev a fost puternic criticat de opoziţia pro-occidentală pentru că nu a reuşit să încheie contracte directe cu producătorii occidentali pentru a obţine mai devreme vaccinurile. Ucraina, o ţară cu o populație de 40 de milioane de locuitori, a înregistrat până acum aproape 1.2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 23.000 de decese.

Chiar și în aceste condiții, mai mult de jumătate din ucraineni, între 52% şi 56%, au declarat că nu sunt pregătiţi să se vaccineze, potrivit unui sondaj recent.