Reacţia Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina la decizia preşedintelui Zelenski de a sancţiona televiziunile pro-Kremlin.

Președintele NSJU, Serhi Tomilenko, a calificat decizia respectivă ca fiind o “situaţie de urgență” şi a subliniat că aceasta contravine libertăţii de exprimare. O astfel de decizie, a subliniat Tomilenko, limitează dreptul la muncă al angajaţilor din domeniul mass-media.

Serhi Tomilenko a adăugat că va raporta situația organizațiilor internaționale pentru protecția jurnaliștilor şi s-a declarat revoltat de faptul că cele trei posturi de televiziune au fost blocate fără să existe o hotărâre judecătorească în acest sens.

“La urma urmei, presa este responsabilă pentru activitățile sale conform legislaţiei. Afilierea politică a celor care deţin mass-media înregistrate în Ucraina nu este o infracțiune” – a subliniat Tomilenko.

Ce decizie a luat președintele Zelenski

Amintim că, marţi seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care a pus în aplicare o decizie a Consiliului de Securitate de a introduce sancțiuni împotriva a trei televiziuni ucrainene, “112 Ukraina”, “NewsOne” și “ZIK”, care şi-au încetat deja emisia. Televiziunile respective sunt controlate de deputatul pro-rus Viktor Medvedciuk, un apropiat al Kremlinului. Preşedintele rus, Vladimir Putin, este naşul fiicei lui Medvedciuk.

Ministrul culturii din Ucraina, Oleksandr Tkacenko, a comentat decizia preşedintelui Volodimir Zelenski de a aproba prin decret prezidenţial introducerea de sancțiuni împotriva celor trei televiziuni ucrainene, subliniind că posturile respective sunt o “mașină de propagandă străină”.

“Vorbim despre o mașină de propagandă străină, înfiinţată în Ucraina și finanțată indirect de Moscova, în care nu mai poate fi vorba de libertate de exprimare şi unde unii jurnalişti s-au transformat în soldați ai Kremlinului” – a scris ministrul pe contul său de Telegram, potrivit agenţiei

RBC.(www.fakty.com.ua – 3 februarie)/sdan/cciulu