Ruptură între Uniunea Europeană și AstraZeneca. Liderii UE sunt furioși

Ruptură între Uniunea Europeană și AstraZeneca. Liderii UE sunt furioși Sursa: arhiva EVZ

O ruptură, poate iremediabilă, s-a produs între Uniunea Europeană și compania AstraZeneca din cauza întârzierilor de livrare a vaccinului.

O ruptură între Uniunea Europeană și compania AstraZeneca se conturează din ce în ce mai puternic. UE deja se distanțează din ce în ce mai mult de compania producătoare de vaccinuri Covid-19.

Ruptură între Uniunea Europeană și AstraZeneca

Comisia Europeană se îndreaptă acum spre vaccinurile fabricate de laboratoarele BioNTech/Pfizer şi Johnson &Johnson.

Comisia Europeană a arătat luni că ia distanţă faţă de laboratorul AstraZeneca. UE  își schimbă strategia de  vaccinare anti-Covid în primul trimestru? Decizia vine după importante întârzieri de livrare ale companiei anglo-suedeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

AstraZeneca, al cărei produs „urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru” 2021, nu a putut garanta decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce reprezintă „o adevărată problemă” pentru cei 27, a declarat directoarea generală pentru Sănătate a Comisiei, Sandra Gallina, în faţa deputaţilor europeni.

UE schimbă furnizorul de vaccinuri?

Liderii europeni sunt furioși. Întârzierile au devenit prea frecvente. Pandemia nu permite astfel de „erori”.

Comisia Europeană se îndreaptă acum spre vaccinurile fabricate de laboratoarele BioNTech/Pfizer şi Johnson &Johnson, a subliniat aceasta.

Laboratorul german BioNTech a promis luni să livreze UE, în al doilea trimestru, până la 75 de milioane de doze suplimentare de vaccin dezvoltat împreună cu compania americană Pfizer.

„Vor fi mai multe doze în al doilea trimestru, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune numai de BioNTech şi de Moderna, ci vom avea BioNTech cu un contract nou, cantităţi duble”, a spus Gallina.

S-a ridicat tonul în ultimele săptămâni între liderii europeni şi AstraZeneca. Compania a acumulat întârzieri de livrare a vaccinului său anti-Covid, al treilea care a fost aprobat de UE după cele de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Comisia Europeană a alocat 336 de milioane de euro pentru ca AstraZeneca să-şi dezvolte vaccinul şi să-și crească capacităţile de producţie, chiar dacă nu a fost plătită toată suma.

„Eu nu am vaccinul, voi nu aveţi plata din partea Comisiei”, a mai declarat Sandra Gallina, directorul general al Comisiei Europene.