Evenimentul Zilei > Actualitate > Tancuri M1 Abrams în Ucraina. Ce urmează să facă Joe Biden
Tancuri M1 Abrams în Ucraina. Ce urmează să facă Joe Biden

Tancuri M1 Abrams în Ucraina. Ce urmează să facă Joe Biden

Congresmeni americani au declarat că Joe Biden trebuie să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams pentru a îi convinge și pe liderii celorlalte țări să facă la fel și să pună capăt războiului.

Congresmeni americani au cerut duminică administraţiei preşedintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams. Aceștia consideră că livrările ar putea determina aliaţii europeni să procedeze la fel.

Potrivit lui Michael McCaul, noul preşedinte republican al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA, chiar şi „un singur” tanc Abrams ar fi suficient ca aliaţii europeni ai SUA, în special Germania, să-l ajute pe Zelenski în războiul din Ucraina.

Și Marea Britanie a anunţat recent că oferă armatei ucrainene 14 tancuri Challenger 2, dar Kievul insistă în special să primească tancuri germane Leopard. Cu toate astea, Polonia și Berlinul au declarat că nu au primit oficial nicio cerere de autorizare a vreunui re-export de tancuri Leopard.

Condițiile Germaniei pentru a trimite arme în Ucraina

Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams. Ucraina a primit ajutor din partea mai multor țări, dar acestea au refuzat să trimită arme sofisticate care să acţioneze în prima linie. Liderii celorlalte state se tem ca armele să nu fie distruse în război.

Tancuri
Sursa foto: Twitter

„Dacă este nevoie să trimitem unele tancuri Abrams pentru a debloca obţinerea unor tancuri Leopard din partea Germaniei, Poloniei sau a altor aliaţi, eu aş susţine asta”’, a declarat la rândul său senatorul democrat american Chris Coons.

„Înţeleg că liderii noştri militari cred despre (tancul) Abrams că este foarte sofisticat, o platformă prea scumpă pentru a fi la fel de utilă ca tancurile Leopard, dar trebuie să discutăm în continuare cu aliaţii noştri apropiaţi şi să depăşim acest blocaj”, a adăugat senatorul democrat.

Volodimir Zelenski i-a rugat pe ceilalți lideri încă de la începutul războiului să trimită cât mai multe arme pentru a pune capăt măcelului produs de Rusia, potrivit Reuters.

„Fiți siguri că vor exista capacități suplimentare care vor merge în Ucraina”, a spus John Kirby. „Acum, care sunt acestea și cât de multe dintre ele, acest lucru nu a fost încă determinat”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: