Gheorghe Tadici și-a anunțat, sâmbătă, deciza de a renunța la echipa națională de handbal feminin a României. Selecționerul a părăsit banca tehnică a reprezentativei „tricolore” după cel de-al treilea mandat, iar gândul său de a lăsa acest post descoperit a fost luat în considerare încă de la Campionatul European din Ungaria, din iarna anului trecut, acolo unde România a încheiat turneul final pe poziția a noua.

„Antrenorii străini vin pentru bani!”

Astfel, Federația Română de Handbal este nevoită să caute într-un timp foarte scurt un înlocuitor pentru Tadici. La începutul verii, selecționata română va susține partidele cu Serbia, din play-offul de calificare la Campionatul Mondial.

„Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu Gheorghe Tadici, iar tehnicianul în vârstă de 62 de ani ne-a mărturisit că a hotărât să plece de la echipa națională pentru că nu a avut liniște în tot acest timp în care s-a aflat la cârma echipei „tricolore”. „Am luat această decizie înaintea meciului cu Spania de la Debrecen. Atunci, i-am spus președintelui Dedu că renunț la echipa națională indiferent de ce se va întâmpla la Campionatul European. Mă opresc aici pentru că așa consider că e mai bine pentru mine, dar și pentru handbalul românesc. Nu partea financiară m-a determinat să iau această decizie, ci faptul că nu prea am avut liniște în acest mandat de selecționer. Statistica performanțelor la echipa națională nu mi-o poate șterge nimeni”, a declarat Tadici.

Nu a dus mandatul până la final

Forul prezidat de către Alexandru Dedu ar putea să ia în calcul varianta Mariana Târcă, fosta antrenoare a Brașovului, care în prezent pregătește echipa de junioare a României, dar și anumiți tehnicieni străini precum danezul Jakob Vestergaard, slovenul Tonje Tiselj, cel care se ocupă de HCM Baia Mare. Însă Tadici e de părere că cea mai bună soluție pentru națională ar fi ca Bogdan Burcea și Florin Pera, cei doi „secunzi” cu care acesta a lucrat în ultimul său mandat de selecționer, să conducă prima reprezentativă.

Mai mult, Tadici nu a avut o părere foarte bună în privința variantei antrenorilor străini și ne-a spus că aceștia sunt interesați de echipa națională a României doar pentru a-și umple buzunarele. „Din punctul meu de vedere cred că foștii mei secunzi, Pera și Burcea, ar trebui să continue, pentru că sunt tineri și promițători. Vă spun, antrenorii străini nu vin aici de dragul frumuseților din România. Vin pentru bani, iar pentru ei, federația mereu găsește fonduri”, a conchis antrenorul.

Așadar, Gheorghe Tadici a încheiat prematur cel de-al treilea mandat, cu un an și jumătatea înainte de termen, iar obiectivul său pricipal a fost calificarea la Jocurile Olimpice din 2016. În cele trei turnee finale în care a condus naţionala în ultimii doi ani şi jumătate, „tricolorele” au obţinut un loc 9 (CE 2014) şi două locuri 10 (CE 2012 şi CM 2013).