Evenimentul Zilei > Social > Sute de mii de români au beneficiat de această gratuitate, dar nu au folosit-o. Ori nu au știut, ori nu au vrut
Sute de mii de români au beneficiat de această gratuitate, dar nu au folosit-o. Ori nu au știut, ori nu au vrut

Sute de mii de români au beneficiat de această gratuitate, dar nu au folosit-o. Ori nu au știut, ori nu au vrut

Un program prin care românii interesați de dezbaterile succesorale beneficiau de gratuitate s-a dovedit a fi un eșec. Numărul utilizatorilor a fost foarte mic.

Zeci de mii de români pot să beneficieze, în 2021, de această gratuitate, dar, paradoxal, lumea nu dă năvală. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are un buget de 57,6 milioane de lei. Suma este destinată decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare.

Este un sistem greoi. Un eșec până acum

Între procesul este însă unul foarte stufos și greoi, iar în ultimii patru ani au fost eliberate doar 2.096 de astfel de certificate, conform profit.ro. Așadar, bani există și în acest an. Pentru că fondurile ajung pentru 230.400 de succesiuni, conform sursei citate. Cei de la ANCPI au constituit un astfel de buget din anul 2017. Dar atunci s-au realizat 21.000 de succesiuni și s-au deschis numai 46 de dezbateri. Prin urmare, notarilor le-a fost decontată suma de 11.500 de lei.

În anul următoar – 2018 – bugetul alocat dezbaterilor succesorale a crescut și a ajuns la suma de 30,5 milioane de lei. Programul nu a avut mare succes nici de această dată. Ba chiar a fost un dezastru. Pentru că 122.000 de români care ar fi putut obține gratuit certificatele de moștenitor. Însă, beneficiari au fost doar 518 persoane. Notarilor le-a fost decontată suma de 90.750 de lei.

Gratuitate pentru români, dar programul nu are succes deloc. Câți bani au fost decontați anul trecut

În 2019, bugetul a fost crescut iarăși. A ajuns la un total de 46 de milioane de lei. Se luau în calcul 184.000 de succesiuni. Au fost dezbătute doar 589 de succesiuni. Iar notarilor le-a fost decontată suma de 196.324 de lei. Ceva mai multe succesiuni dezbătute au fost înregistrate anul trecut. În an marcat de pandemia de coronavirus. A fost vorba despre 943, pentru care a fost decontată suma de 296.266 de lei. Bani nesemnificativi, în condițiile în care au reprezentat doar 0,5% din suma pusă la bătaie.

Actele de moștenitor au fost obținute gratuit pentru imobile amplasate în 84 de localități din 27 județe.