Evenimentul ZileiJustitieSurse. Directorul combinatului siderurgic Galați, urmărit penal în dosarul Costel Alexe

Surse. Directorul combinatului siderurgic Galați, urmărit penal în dosarul Costel Alexe

Surse. Directorul combinatului siderurgic Galați, urmărit penal în dosarul Costel Alexe
Bogdan Grecu, CEO la compania Liberty Galați, ar fi acuzat că i-ar fi dat mită fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, aflat sub urmărire penală.

„În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit unor surse judiciare, „persoana din conducerea unui combinat siderurgic” ar fi chiar Bogdan Grecu, directorul general al grupului de unități Liberty Galați-Liberty Skopje (Republica Macedonia de Nord). este Directorul General al grupului de unități LIBERTY Galați – LIBERTY Skopje (Republica Macedonia de Nord).

Grecu coordonează toate operațiunile celor două unități.

Potrivit sursei citate, Grecu este pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru dare de mită și delapidare, în dosarul lui Costel Alexe.

Potrivit DNA,

„În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă. Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: