Evenimentul ZileiPoliticaSurse. Cîțu poate lua o decizie radicală azi. Cine va fi sacrificat pentru liniștea coaliției

Surse. Cîțu poate lua o decizie radicală azi. Cine va fi sacrificat pentru liniștea coaliției

Surse. Cîțu poate lua o decizie radicală azi. Cine va fi sacrificat pentru liniștea coaliției
Premierul Florin Cîțu ar fi fost „sărit” de către secretarul de stat Andreea Moldovan, cea care a provocat haos marți, prin noul ordin al Ministerului Sănătății. Nimeni din Guvern nu ar fi știut de acest ordin, ce instituie noi criterii de carantinare.

Controversatul ordin semnat de secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Însă fără informarea premierului Florin Cîțu, susțin surse guvernamentale, citate de Digi24.ro.

Ordinul MS, cireașa de pe tortul coaliției?

Noile criterii nu au fost aduse nici în atenția altor decidenți politici și este pe cale să genereze un adevărat scandal în coaliție, confruntată oricum cu multe schisme de la preluarea guvernării. Mai mult, premierul Florin Cîțu ar putea cere demiterea secretarului de stat, mai susțin sursele citate. Andreei Moldovan îi este reproșat și faptul că în conferința de presă de marți, de la sediul Ministerului Sănătății, nu a anunțat nimic referitor la ordinul semnat.

Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific. Este un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU. „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.

Guvernul luase decizia de a nu se introduce noi criterii de carantinare

„Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, susțin surse guvernamentale, care precizează că decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, după ultimele decizii privind circulația și programul magazinelor. Există deci posibilitatea ca ordinul MS să fie ilegal.

„Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată premierului.

Nici Raed Arafat, nici prefectul Capitalei nu au fost informați

„După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunțat la alte discuții. Andreea Moldovan a făcut o fixație pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunțat la alte discuții. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuții pe la minister și a dat ordinul”, au explicat aceleași surse.

La rândul său, prefectul Capitalei, Alin Stoica, susține că a aflat de ordinul de ministru al Sănătății din Monitorul Oficial. Acesta a precizat că respinge ideea ca Bucureștiul să intre în carantină.

Citește și Haos total după ce s-a aflat că București poate intra în carantină. Ce a spus Andreea Moldovan


Accesează: