Măsura propusă de Executiv este destinată pensionarilor în vârstă de peste 75 de ani, care înregistrează venituri foarte mici, la nivelul pensiei minime sociale (704 lei). De asemenea, de aceeași măsură vor mai beneficia și persoanele fără adăpost, care își vor putea plăti cu aceste bonuri o masa caldă, zilnic.  Valoarea tichetelor de masă acordate într-o lună se ridică la 180 de lei.

În acest sens a fost elaborate un proiect de ordonanță de urgență care a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Propunerea de act normativ stabilește că aceste tichete vor putea fi utilizate doar pentru achiziționarea produselor alimentare și nu vor putea fi schimbate pe bani. Beneficiarii nu vor putea primi rest în bani, la achiziția produselor alimentare și nici în cazul în care își vor plăti mesele calde.

Pentru cei care nu se pot deplasa, dar care îndeplinesc criteriile de acordare a tichetelor, vor primi masa caldă aferentă la domiciliu.

Cum vor arăta tichetele

Noile tichete vor fi utilizate doar în anumite unități, la fel ca și în cazul bonurilor de masă pentru angajați. Fiecare tichet valoric va fi înseriat sub un număr unic și va conține, printre altele, informațiile de identificare ale titularului (nume, prenume, cod numeric personal), perioada de valabilitate (un an de la data emiterii) și interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.

Titularul îl va putea folosi doar împreună cu cartea de identitate sau cu buletinul. Excepție vor face persoanele fără adăpost care nu vor fi obligate să prezinte actul de identitate.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică cei care vor dori să beneficieze de aceste facilități și care îndeplinesc toate condițiile prevăzute, pensioari sau persoane fără adăpost, vor trebui să se înscrie pe liste întocmite de autoritățile publice locale care vor trebui să realizeze anchete sociale pentru fiecare solicitant.

 

Scandalul pensiilor continuă. Un greu de la CCR intervine dur între politicieni

Câte pensii speciale sunt în România. Datele apar în statisticile oficiale